Hlavní obsah

Tesco na Slovensku prodávalo prošlé potraviny, dostalo pokutu 28 miliónů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obchodní řetězec Tesco dostal na Slovensku pokutu milión eur (téměř 28 miliónů korun), protože ve svém hypermarketu ve městě Partizánske opakovaně prodával několik druhů potravin po uplynutí doby trvanlivosti. Rekordně vysokou pokutu uložila Státní veterinární a potravinová správa.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Po uplynutí doby trvanlivosti prodával hypermarket například sýr, kávu, čaj a cukrovinky. Jak informuje Denník N na své webové stránce, ve stejném hypermarketu byla v prodeji opakovaně také zdravotně nevyhovující zelenina a ovoce.

Šéf Státní veterinární a potravinové správy Jozef Bíreš konstatoval, že výše pokuty je na spodní hranici. Slovenský zákon umožňuje při opakovaných nedostatcích uložit až pětinásobně vyšší pokutu. „Pokuta, kterou dostalo Tesco, je v souladu se zákonem. Je to pokuta, která se nedává při první kontrole, ale na základě opakovaných nedostatků,“ uvedl Bíreš.

Tesco: Pokuta je nezákonná

Loni v červnu byla zmíněnému hypermarketu udělena pokuta ve výši 25 tisíc eur (téměř 700 tisíc Kč) za prodej potravin po uplynutí doby trvanlivosti, ale při kontrole o měsíc později se stejné nedostatky opakovaly.

Slovenská pobočka britského řetězce označila pokutu za nezákonnou a chce ji napadnout u soudu. „Požádali jsme o odklad vykonatelnosti. Soud naší žádosti vyhověl a odložil zaplacení pokuty až do právoplatného rozhodnutí,“ uvedla Zuzana Lošáková z marketingového oddělení slovenské pobočky řetězce.

Tesco provozuje na Slovensku 155 prodejen. V zemi zatím nedochází k rušení prodejen ani k propouštění zaměstnanců jako například v České republice nebo v Maďarsku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám