Hlavní obsah

Teď není proč intervenovat, takže není co ukončovat, reagoval guvernér ČNB na Zemana

Guvernér České národní banky (ČNB) Miroslav Singer prohlásil, že k udržení kurzu české koruny pod 27 Kč za euro v současnosti není potřeba žádných intervencí. Nechápe proto, proč prezident Miloš Zeman vyzýval ČNB k zastavení intervencí, když žádné neprobíhají. Řekl to ve čtvrtek v rozhovoru pro Radiožurnál.

Foto: Petr Horník, Právo

Guvernér České národní banky Miroslav Singer

Článek

ČNB podle Singera v nejbližší době žádné další intervence, které by vedly k oslabení kurzu koruny, neplánuje. Bankovní rada se podle něj bude pouze držet usnesení, že do konce roku 2015 nenechá korunu posílit nad 27 Kč za euro, takže při současném kurzu, kdy se euro nakupuje i za více než 28 korun, není žádný zásah ČNB zapotřebí. V této souvislosti uvedl, že intervence je jednorázová záležitost, nikoliv kontinuální proces.

„Intervence znamená, že prodáváme a jsme na trhu. A my na trhu nejsme. My jsme na trhu byli tři nebo čtyři dny roku 2013. A od té doby v tom smyslu intervencí jako obchodu tam nejsme,“ řekl guvernér.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„My žádné intervence neplánujeme,“ komentoval Singer Zemanovu výzvu, aby ČNB přestala s intervencemi proti posilování koruny. „Já si fakt nejsem úplně přesně jistý, co tím pan prezident myslel,“ dodal.

Zeman řekl, že zastavení intervencí ze strany ČNB by podle jeho názoru vedlo ke stabilizaci kurzu koruny. [celá zpráva]

Slovní intervence

„Tím, že ČNB neustále opakuje, že je připravena u hladiny 27 korun za euro intervenovat, takzvaně 'intervenuje slovně' a drží devizový trh pod krkem,“ reagoval ve čtvrtek na poslední vyjádření ČNB ekonom Vladimír Pikora.

ČNB intervenovala kvůli obavám z deflace. Bankovní rada loni na počátku listopadu zopakovala, že neukončí režim devizových intervencí dříve než v roce 2016. Koruna oslabuje od pátku, kdy byly zveřejněné údaje o nízké inflaci v ČR. [celá zpráva]

Koruna je stabilní

Podle Singera zažívá koruna stabilní období. Pohyby z posledních dní nepovažuje za dramatické, připomněl, že česká měna je dnes jen o 1,7 procenta slabší než před rokem. Současný rozruch kolem pádu koruny je podle jeho slov vyvolán prolomením psychologické hranice 28 Kč/Eur. „To byla ta dvacet osmička. Stále jsou to pohyby, které nejsou neobvyklé,“ uvedl.

Pokud by ale koruna měla posílit nad hranici 27 korun za euro, ČNB podle něj zasáhne, protože se očekává minimální nebo dokonce záporný cenový nárůst.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám