Hlavní obsah

MMF poskytne Polsku nový záložní úvěr 22,1 miliardy dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní měnový fond (MMF) se rozhodl poskytnout Polsku nový dvouletý záložní úvěr v objemu 22,1 miliardy dolarů (526 miliard korun). Oznámila to polská centrální banka. MMF tak nahradí současný záložní úvěr v objemu 33,8 miliardy dolarů, který je také dvouletý a vyprší v lednu. Objem úvěru byl snížen v souladu s požadavkem Varšavy, která podle MMF předpokládá, že peníze z úvěru nebude muset čerpat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Náměstek generální ředitelky fondu Min Ču upozornil, že Polsko nadále čelí vnějším rizikům, jež zahrnují slabý hospodářský růst v eurozóně, vrtkavost na světových finančních trzích a geopolitické napětí v regionu."(Nový záložní úvěr) posiluje pojistky Polska proti vnějším rizikům, pomáhá udržet důvěru trhu a podporuje rozumnou hospodářskou strategii tamních úřadů," dodal.

Polsko je jedinou zemí Evropské unie, která se za finanční krize vyhnula recesi a která zažívá nepřetržitý ekonomický růst už více než dvě desetiletí. Vláda předpokládá, že za loňský rok vykáže hrubý domácí produkt nárůst o 3,4 procenta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Reklama

Výběr článků

Načítám