Hlavní obsah

Slabá koruna pomůže turistickému ruchu v Česku

Zájem o dovolenou strávenou v tuzemsku mezi Čechy letos kvůli oslabení koruny vzroste až o deset procent. Silnější euro i dolar zřejmě zdraží zahraniční zájezdy a prodraží útraty v místě pobytu. Oslabení koruny naopak povzbudí příjezdový cestovní ruch, zejména z okolních zemí. Vyplývá to z ankety mezi odborníky v cestovním ruchu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle poradenské společnosti Mag Consulting letos vzroste počet Čechů, kteří stráví dovolenou v tuzemsku, zhruba o desetinu.

Také podle odhadů Institutu turismu agentury CzechTourism lze předpokládat, že devalvace koruny pozitivně zapůsobí na domácí cestovní ruch. "V jehož rámci dají čeští turisté přednost levnější dovolené v regionech ČR před zdražující se dovolenou v zahraničí," dodala mluvčí CzechTourism Michaela Klofcová.

"Výjezdová turistika bude touto situací hodně poškozena a nevylučuji, že dojde i ke zdražení last minute nabídky nebo že se některé zájezdy budou muset zdražit i v průběhu prodeje," řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Česko je levnější pro cizince

Oslabující česká měna, která zahraničním turistům zlevňuje pobyt, může do Česka přilákat více návštěvníků z ciziny. Meziroční oslabení koruny vůči dolaru se blíží 20 procentům, což je podle Klofcové změna, která se může projevit i ve změně chování mimoevropských turistů.

"Za normálních okolností totiž mezi hlavní faktory patří cena letenky. Samotné výdaje na místě (tedy ty, které jsou reálně ovlivněny kurzem) tvoří u mimoevropských trhů kolem 40 procent celkových nákladů na cestu. Oslabení koruny vůči dolaru může být zajímavým impulzem pro tvorbu atraktivních last minute nabídek pro zahraniční cestovní kanceláře," dodala mluvčí CzechTourismu.

"Byli bychom rádi, kdyby se z dolarových zemí pro dovolenou u nás rozhodlo o 15 až 20 procent více turistů, ale střízlivé odhady se pohybují okolo deset procent," dodal Papež.

Meziroční oslabení koruny vůči euru se zatím pohybuje do pěti procent. "Dá se tedy předpokládat pokračování loňského trendu, kdy výrazně narostly příjezdy z Německa, Rakouska a dalších sousedních zemí," uvedla Klofcová.

Reklama

Související témata:

Související články

Pád koruny nebere konce, dolar už je za 24 Kč

Česká měna pokračuje v prudkém propadu. K dolaru je kurz koruny nejslabší za posledních zhruba devět let a vůči euru je nejníže za šest let. Vyplývá to z údajů...

Výběr článků

Načítám