Hlavní obsah

Tesco bude v ČR zavírat obchody, odbory vyhlásily stávkovou pohotovost

Odbory obchodního řetězce Tesco v ČR vyhlásily stávkovou pohotovost a připravují krizový scénář. Společnost plánuje uzavření hypermarketu v Ústí nad Labem a pražského supermarketu ve Smíchovské tržnici. O práci přijde podle odborářů 102 lidí. Informovala o tom odborová organizace Teska.

Foto: Milan Malíček, Právo

Obchodní dům Tesco na snímku z 12. března 2014

Článek

Jako důvod uzavření prodejen společnost uvádí silné konkurenční prostředí v oblasti a nevýhodnou polohu obchodů.

Zpráva o propouštění v ČR podle odborářů přichází jen pár dní poté, co nový šéf britského Teska Dawe Lewis představil rozsáhlý ozdravný program po skandálu v Anglii. Program zahrnuje omezení investic, uzavírání prodejen, snižování stavů, restrukturalizaci a možný prodej zahraničních aktivit.  [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tesco se potýká s odlivem zákazníků, opakovaně zhoršilo hospodářský výhled a musí šetřit. Minulý týden oznámilo uzavření 43 prodejen ve Velké Británii a omezení investic. Zavře také 13 obchodů v Maďarsku, kde o práci přijde až tisíc lidí.

Firma také čelí vyšetřování kvůli účetnímu skandálu. [celá zpráva]

Co bude dál, ptají se odbory

„Požadujeme jasné informace a odpovědi, jak se nás situace po skandálu v Anglii dotkne. Co to znamená pro zaměstnance v ČR a na Slovensku. Ústecké a pražské Tesco mohou být jen prvním signálem, i když jsme v černých číslech,“ uvedl zástupce odborových organizací Tesco Ivan Předinský.

Odbory požadují pro propuštěné zaměstnance sociální program, šestiměsíční odstupné pro postižené zaměstnance a pro zaměstnance, kteří sami pečují o děti, odstupné dvanáctiměsíční.

Obtížné rozhodnutí

„Rozhodnutí o uzavření hypermarketu v Ústí nad Labem bylo velmi těžké, ale učinili jsme to z ekonomických důvodů. První, kdo byli o této skutečnosti informováni, byli dotčení zaměstnanci a odborové organizace. Zaměstnancům, kteří jsou ochotni a schopni dojíždět do okolních měst, jsme nabídli pracovní uplatnění v dalších našich obchodech v regionu, tedy v Děčíně, Litvínově a v Mostě,“ řekl generální ředitel Tesco Stores ČR David Morris.

Ti, kteří firmu opustí, podle něj dostanou vyplaceno zákonné odstupné v plné výši a zároveň jim bude vyplacena mimořádná odměna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám