Hlavní obsah

Křetínského EPH kupuje sedm elektráren v Itálii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Energetický a průmyslový holding (EPH) kupuje v Itálii od společnosti E.ON sedm elektráren s celkovým výkonem 4500 MW, tedy vyšším, než je výkon tuzemských jaderných elektráren Temelín a Dukovany dohromady. Informoval o tom mluvčí holdingu Daniel Častvaj.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podnikatel Daniel Křetínský

Článek

Součástí akvizice je šest plynových elektráren s kapacitou 3900 MW, dalších asi 600 MW představuje výkon černouhelné elektrárny Fiume Santo na Sardinii. Transakci ještě musí schválit příslušné orgány Evropské unie. Vypořádání obchodu by mělo podle holdingu proběhnout v letošním druhém čtvrtletí. Výši transakce společnost odmítla sdělit.

Německý E.ON v prosinci oznámil, že se kvůli německé energetické politice nadále bude soustředit pouze na obnovitelné zdroje a své jaderné, plynové a uhelné elektrárny vyčlení do samostatné společnosti a postupně prodá.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Tato akvizice je dalším logickým pokračováním naší už dříve avizované strategie vstupu na vyspělé západoevropské trhy, které nemají dostatečně velkou rezervu instalovaného výkonu," uvedl předseda představenstva EPH Daniel Křetínský. Podle něj je prioritou holdingu garantovat bezpečnost dodávek elektrické energie při zachování rozumné ceny.

Mají zájem i o Slovenské elektrárny

Křetínský je spolu s Patrikem Tkáčem největším akcionářem holdingu EPH, společně drží dvě třetiny akcií. Zbytek patří skupině J Holding EPH zahrnuje 40 podniků z České republiky, Slovenska, Německa a Polska, které působí v těžbě uhlí, výrobě elektřiny a tepla, distribuci tepla a obchodu s elektřinou a plynem.

V souvislosti s holdingem se hovoří i o zájmu o koupi dvoutřetinového podílu ve Slovenských elektrárnách (SE), který prodává italská společnost Enel. Oficiálně EPH zájem zatím o SE nepotvrdil, podle informací ČTK však v listopadu podobně jako český gigant ČEZ určitou předběžnou nabídku na koupi podílu podal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám