Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku stoupla v prosinci nad sedm procent

– Praha

Nezaměstnanost v České republice v prosinci meziměsíčně vzrostla na 7,5 procenta z listopadových 7,1 procenta. Bez práce bylo 541 914 lidí, což je o 24 406 víc než o měsíc dříve, uvedl v pátek Úřad práce ČR. Proti prosinci 2013 je ale nezaměstnaných méně, tehdy jejich podíl tvořil 8,2 procenta a bylo jich skoro o 55 tisíc víc než poslední měsíc loňského roku.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

Důvodem meziměsíčního růstu nezaměstnanosti v prosinci je podle úřadu tak jako v minulých letech hlavně ukončování sezónních prací.

Nejnižší nezaměstnanost měl ke konci prosince stejně jako v listopadu okres Praha-východ s 3,3 procenta a Benešov s 4,3 procenta, nejvyšší podíl nezaměstnaných byl v okresech Bruntál – 13,5 procenta a Most 12,8 procenta.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenaly jen dva regiony, a to Praha-západ (o 0,7 procenta) a Praha (o 0,2 procenta). Nárůst eviduje úřad práce v 75 okresech. Největší hlásí Jindřichův Hradec – o 19,1 procenta. Z krajů je na tom nejhůře tradičně Ústecký, kde je podíl nezaměstnaných 10,7 procenta, nejméně lidí bez práce bylo jako obvykle v Praze – pět procent.

V uplynulém měsíci evidoval Úřad práce ČR 58 739 volných pracovních míst – o 658 méně než v listopadu a o 23 561 více než před rokem. Zaměstnavatelé měli v prosinci největší zájem například o pracovníky v gastronomii, administrativě, o prodavače, číšníky, servírky, zedníky, šičky, obchodní zástupce a pomocné manipulační dělníky, tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám