Hlavní obsah

Evropská komise slíbila Ukrajině půjčku 1,8 miliardy eur

Brusel

Evropská komise navrhla poskytnout další finanční pomoc Ukrajině, jejíž ekonomika je na pokraji bankrotu. Země by měla dostat střednědobou půjčku ve výši 1,8 miliardy eur (50,2 miliardy Kč). Návrh komise musí ještě schválit vlády zemí Evropská unie a Evropský parlament.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

Peníze by měla Evropská unie poskytnout letos a na počátku příštího roku. Ukrajina však peníze obdrží pouze v případě, že bude plnit podmínky programu mezinárodní pomoci a pokračovat v dohodnutých reformách.

„Evropa stojí společně za Ukrajinou,” prohlásil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. „Solidarita s Ukrajinou není prázdným slovem.”

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rozšiřování programu 

Zpráva z EU přišla ve čtvrtek jen krátce poté, co americký investor maďarského původu George Soros vybídl Západ, aby zvýšil finanční pomoc Ukrajině. Mezinárodní měnový fond (MMF) také v Kyjevě obnovil rozhovory, se kterými Kyjev spojuje naděje na rozšíření stávajícího záchranného programu.

Slíbená pomoc bude již třetím programem pomoci EU pro Ukrajinu od roku 2010. V rámci předchozích dvou programů Kyjev dostal od EU slíbeno přes 1,6 miliardy eur, z této částky doposud obdržel zhruba 1,36 miliardy eur. Posledních 250 milionů eur má být uvolněno letos na jaře, pokud Kyjev splní podmínky, ke kterým se zavázal.

Reklama

Výběr článků

Načítám