Hlavní obsah

Bělorusko znovu přistoupilo k devalvaci měny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běloruská centrální banka ve čtvrtek již podruhé v tomto týdnu snížila kurz běloruského rublu vůči dolaru. Devalvací se snaží měnu ochránit před dopady měnové krize v Rusku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Ve čtvrtek banka uvedla, že počínaje pátkem 9. ledna snižuje oficiální směnný kurz na 13 760 běloruských rublů (BYR) za dolar z nynější úrovně 12 740 BYR za dolar. V pondělí banka snížila kurz o zhruba sedm procent.

Ruský rubl klesl loni k americkému dolaru o zhruba 40 procent, především v důsledku klesajících cen ropy a sankcí, které na Rusko uvalily západní země kvůli jeho postupu vůči Ukrajině. Dopady měnové krize v Rusku pocítily i sousední státy Ruska, pro které je někdejší Sovětský svaz často největším obchodním partnerem.

Běloruský rubl ztratil za loňský rok zhruba pětinu hodnoty. Centrální banka v prosinci zavedla regulace na některé transakce s cizími měnami, aby se tak pokusila domácí měnu podpořit.

Po pondělním oznámení o změně oficiálního kurzu banka uvedla, že situace na měnovém trhu zůstává stabilní. Podle údajů agentury Reuters se ale kurz tento týden zatím pohyboval mezi 14 200 a 15 200 BYR za dolar.

Reklama

Výběr článků

Načítám