Hlavní obsah

Hyundai vyrobil loni v Nošovicích přes 300 tisíc aut

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přesně 307 450 automobilů, což je téměř o čtyři tisíce vozů navíc oproti roku 2013, se loni vyrobilo v nošovickém závodě společnosti Hyundai. Ta letos plánuje vyrábět tři nové modely a zvýšit výrobu o 30 tisíc aut za rok.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Nástupce Hyundai ix35 bude na trhu koncem léta

Článek

Více než polovina loňské produkce byl model Hyundai ix35, těchto vozů firma vyrobila téměř 173 tisíc.

„Auta z produkce závodu byla v loňském roce exportována do 55 zemí a destinací Evropy, Blízkého Východu, Afriky, Latinské Ameriky, Karibiku a Austrálie,“ uvedl mluvčí závodu Petr Vaněk.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nejvýznamnějšími odběrateli vozů bylo v roce 2014 Německo, Rusko, Velká Británie, Španělsko, Itálie, Česko, Belgie, Turecko, Polsko a Austrálie. „V ČR se loni prodalo 13 808 aut, tedy čtyři a půl procenta. Zbytek výroby byl exportován do zahraničí,“ doplnil.

Nové verze modelů

Podle Vaňka bude firma i letos vyrábět modely Hyundai i30, ix20 a ix35. „Všechny ale projdou zásadní proměnou. První z nich, Hyundai i30 druhé generace, jehož výroba v závodě začala v lednu před třemi roky, prošel řadou úprav a zdokonalení a jeho inovovaná verze začne z výrobní linky sjíždět 15. ledna.

Nejvýznamnější změnou je instalace přeplňovaného benzínového motoru o objemu 1,6 litru a výkonu 186 koňských sil. Ve výrobě samozřejmě zůstávají i osvědčené benzínové a naftové motory o objemech 1,4 a 1,6 litru a také všechny tři karosářské verze,“ popsal mluvčí s tím, že v květnu firma zahájí výrobu inovované verze modelu ix20.

Nástupce Hyundai ix35 bude na trhu koncem léta

Největší změnu očekávají v Nošovicích v polovině roku, kdy má být spuštěna výroba zcela nového auta, nástupce modelu Hyundai ix35.

„Na přesnější technické informace je zatím ještě brzy, jisté ale je, že se nebude jednat o žádné zdokonalení či inovaci stávajícího vozu, ale o zcela novou konstrukci a design,“ objasnil Vaněk.

Reklama

Související témata:

Související články

Hyundai představil hybridní verzi sonaty

Korejská automobilka Hyundai ve své domovské zemi ukázala hybridní verzi sonaty. Sedan střední třídy se v provedení s benzínovým motorem a elektromotorem ukáže...

Výběr článků

Načítám