Hlavní obsah

Brusel schválil slovenskou pomoc Babišově firmě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise nemá námitky proti plánu Slovenska poskytnout společnosti Duslo pomoc ve formě desetiletých daňových prázdnin v celkové výši 58 miliónů eur (asi 1,6 miliardy korun). Krok je v souladu s evropskými pravidly o státní pomoci, uvedla v úterý komise.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovensko chce dát společnosti Duslo pomoc ve formě desetiletých daňových prázdnin. Na snímku Bratislavský hrad

Článek

Duslo, které vyrábí dusík, průmyslová hnojiva a další chemické produkty, je součástí českého konglomerátu Agrofert ministra financí Andreje Babiše.

Podle komise slovenská pomoc firmě "podpoří cíle regionálního rozvoje bez toho, že by nepřípustným způsobem narušovala hospodářskou soutěž v rámci jednotného trhu".

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Slovensko oznámilo loni v červnu záměr poskytnout daňové pobídky ve výši 58 miliónů eur, podpořit chce modernizaci zařízení na výrobu amoniaku v jihoslovenském městě Šaľa. Komise připomněla, že v této oblasti je vysoká nezaměstnanost, životní úroveň nižší, než je unijní průměr, a regionální pomoc je proto oprávněná.

Zná se s ministrem

Skupina Agrofert v minulosti tvrdila, že zvažuje odchod ze Slovenska kvůli vysokým cenám energií. Výrobu čpavku chtěla přesunout do České republiky nebo do Německa. Své setrvání na Slovensku podmínila finanční pomocí státu.

Slovenská opozice daňové úlevy pro Babišovu firmu kritizovala a upozorňovala, že Babiš dříve podnikal společně se slovenským ministrem hospodářství Pavlem Pavlisem. [celá zpráva]

Duslo výměnou za pobídky slíbilo investovat celkem 310 miliónů eur (asi 8,7 miliardy korun). Podmínkou pobídek je zachování 1 800 pracovních míst ve firmě,  přímo v závodě na výrobu čpavku pracuje kolemi 800 lidí.

Komise uvedla, že podíl Dusla na většině významných trhů je relativně nízký i poté, co jsou zohledněny prodeje realizované jeho mateřskou společností.

"Komise proto dospěla k závěru, že pozitivní účinky opatření na zaměstnanost a hospodářský rozvoj jednoznačně převažují nad jakýmikoli možnými zápornými dopady na hospodářskou soutěž," stojí v tiskové zprávě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám