Hlavní obsah

Venezuela popírá zmrzlinovou krizi, mléka má prý dost

Novinky, Tomáš Volf

Venezuelské ministerstvo turistického ruchu popřelo, že za zavřením slavného zmrzlinářství ve městě Mérida je nedostatek mléka v zemi. Současně ale viní spekulanty z toho, že hromadí zásoby, aby zvýšili ceny. Informoval o tom server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Na archivním snímku slavné zmrzlinářství Coromoto ve venezuelské Méridě

Článek

Zmrzlinářství Coromoto je zapsané v Guinnessově knize rekordů s nabídkou více než 850 příchutí zmrzliny, včetně příchuti piva či fazolí. V prohlášení na Facebooku 26. prosince firma uvedla, že během hlavní sezóny bude zavřeno kvůli nedostatku mléka. [celá zpráva]

„Navzdory zavádějícím informacím řady domácích a zahraničních médií a oznámení Coromoto, které svádí uzavření na nedostatek surovin, paradoxně ostatní podniky rozšiřují služby pro turisty i místní a mají všechno potřebné pro výrobu zmrzliny,“ uvedlo ministerstvo na svém webu.

Prohlášení doplňují citátem dvou vedoucích konkurenčních zmrzlinářství v Méridě.

Třetina potravin není vždy k mání

Venezuela závisí na dovozu řady potravin a trápí ji například nedostatek oleje nebo sušeného mléka. Nedostatek sleduje i index centrální banky a vyplývá z něj, že téměř třetina ze stovky sledovaných potravin není v obchodech vždy k dostání.  Aby lidé sehnali, co potřebují k vaření, musí proto často do několika supermarketů.

Podle BBC se navíc až 40 procent cenově dotovaných potravin pašuje přes hranice do Kolumbie, což situaci dál zhoršuje.

Socialistická vláda prezidenta Nicolase Madura viní z nedostatku podnikatele bez skrupulí, kteří hromadí zásoby, aby vyšponovali ceny. Policie při zátahu zavřela několik skladišť s připraveným kontrabandem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám