Hlavní obsah

Ruská měna znovu oslabuje, kurz míří k 59 rublům za dolar

• Aktualizováno

Ruská měna v úterý ráno silně rostla k dolaru i k euru, před polednem ale o zisky rubl přišel a oslabil na 58,73 rublu za dolar. Ke kolísání přispívá celkově nízký objem obchodů na trhu kolem svátků.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu rublu k dolaru

Článek

Kolem 08:50 SEČ rubl vůči dolaru podle agentury Reuters zpevnil o 3,3 procenta na 56,39 rublu za dolar. K evropské měně rubl stoupl o 2,5 procenta na 69,29 rublu za euro, před polednem ale oslabil na 71,57 rublu za euro.

Ruská centrální banka v úterý rovněž oznámila, že ministerstvo financí prodalo 26. prosince při intervencích na devizovém trhu 80 miliónů USD (1,8 miliardy korun). Intervence mají přispět k ochraně rublu. Centrální banka, která zveřejňuje údaje o intervencích na trhu se zpožděním, dodala, že sama na trhu 26. prosince neintervenovala.

Rubl se letos dostal pod značný tlak v důsledku klesajících cen ropy a protiruských sankcí, kvůli nimž je pro velké ruské firmy prakticky nemožné půjčit si na Západě. Od počátku roku ruská měna ztrácí asi 40 procent své hodnoty a předminulý týden zažila těžký propad, v němž spadla v jednu chvíli až na 80 rublů za dolar. [celá zpráva]

Obrana měny pokračuje

Minulý týden ruský ministr financí Anton Siluanov prohlásil, že období nestability na ruských finančních trzích skončilo a pokud nynější stav přetrvá, mohla by centrální banka snížit hlavní úrokovou sazbu.

Ruské úřady v posledních dnech podnikly řadu kroků na obranu domácí měny včetně prudkého zvýšení úrokových sazeb, omezení vývozu obilí a tlaku na vývozce, aby nedrželi zvýšené objemy deviz.

Ruská ekonomika v listopadu poprvé po pěti letech klesla a politici i ekonomové očekávají propad hospodářství do recese. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám