Hlavní obsah

Skiareály investují milióny do turniketů s kamerami

Novinky, tov

Lyžařské areály v Česku investují ročně desítky miliónů korun do moderních turniketů a softwaru, které pomocí fotografií hlídají, aby lidé nepodváděli se skipasy. Nová technika jim pomáhá zvýšit návratnost miliardových investic do infrastruktury areálů a zasněžovací techniky.

Foto: AHSCR

Moderní turnikety lyžaře vyfotí při prvním průjezdu a při dalších snímky porovnávají

Článek

Lyžařská sezóna v Česku začala s ještě větším zpožděním než loni. Výrazné ochlazení po Vánocích konečně umožnilo provozovatelům lyžařských areálů spustit naplno sněžná děla a z celkového počtu 108 skiareálů jsou nyní alespoň zčásti v provozu téměř dvě třetiny z nich.

„Díky investicím do moderních zasněžovacích systémů se lyžařské podmínky na našich horách zlepšují rychle a v některých střediscích je lyžování už velmi dobré,“ řekl Novinkám ředitel Asociace horských středisek ČR Libor Knot.

Střediska podle něj dohromady ročně investují téměř miliardu právě do zasněžovacích systémů, budování nových sjezdovek a vylepšení infrastruktury. Současně ale po vzoru alpských zemí nakupují i moderní turnikety s kamerami, které hlídají, aby se na jeden skipas nestřídalo víc lyžařů.

„Lyžařské areály v součtu investují do odbavovacích zařízení v řádech desítek miliónů korun ročně. Za období posledních pět až deset let, kdy byl rozvoj lyžařských středisek enormní, se jedná o stovky miliónů korun,“ uvedl Knot.

Foto: AHSCR

Moderní turniket stojí kolem 300 tisíc korun

Elektronické odbavovací systémy podle něj mají už všechny střední a větší lyžařské areály. Těch je v Česku asi 70 a generují 85 procent tržeb.

Existují dva základní druhy terminálů. U prvního pořídí fotografii na pokladně při zakoupení skipasu, což se většinou využívá jen u celosezónních permanentek, protože třeba u jednodenních skipasů by to příliš zdržovalo. Nejmodernější turnikety, které přišly do Česka před třemi lety, klienta s permanentkou při prvním průchodu vyfotí a při dalších jízdách podobu porovnává. Takových je již téměř třetina.

Cena nejmodernějšího turniketu je okolo 300 tisíc korun a je zhruba o třetinu vyšší, než u turniketu standardního. Dalších 100 - 300 tisíc ročně stojí středisko upgrade zařízení a softwaru.

Rodiče se mohou střídat

Knot ale upozorňuje na to, že vedle kontroly nové terminály umožňují rozšíření služeb pro zákazníky a nové skipasy umožňují využít například elektronické peněženky, resortní systémy, nebo věrnostní karty.

Díky moderním turniketům funguje i rodinná jízdenka, kdy se manželé střídají v péči o děti a lyžování a používají k tomu jeden zvýhodněný skipas. V takovém případě tedy pracuje se dvěma fotografiemi. Na moderní skipasy lze také čerpat další slevy nebo je nabíjet přes internet.

„Kamerové systémy fungují podle platné legislativy v oblasti ochrany spotřebitele a osobních dat a plní podmínky, které pro provoz stanovuje Úřad na ochranu osobních údajů a další instituce,” dodal Knot.

Podle fotografie kontroluje oprávněného držitele i letošní novinka, celosezónní skipas platný v 19 českých lyžařských střediscích. [celá zpráva] Unikátní je v tom, že propojuje areály s technologií od různých dodavatelů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám