Hlavní obsah

Ekonomika příští rok poroste o 2,5 procenta, shodují se analytici s ČNB

Ekonomika ČR by měla v roce 2015 navázat na letošní oživení a růst kolem 2,5 procenta. Současně by měla klesat nezaměstnanost. Inflace by ale měla zůstat nízká kolem jednoho procenta, vyplývá z odhadů analytiků i prognózy České národní banky (ČNB). Důvěra v ekonomiku je nejsilnější od roku 2008.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Příznivé trendy, které charakterizují rok 2014, by měly pokračovat. Jde zejména o stoupající spotřebu domácností a rostoucí investiční činnost. Dále bude klesat míra nezaměstnanosti za současného růstu reálných mezd. Dařit by se po letech mělo stavebnictví," uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda. Podle jejich prognózy poroste HDP Česka v roce 2015 o 2,5 procenta, inflace bude 0,5 procenta a nezaměstnanost 7,4 procenta.

Hůře než letos si ale podle něj povede zahraniční obchod. Důvodem bude jak ekonomické zpomalení eurozóny, tak důsledky rusko-ukrajinského konfliktu, včetně pravděpodobného pádu ruské ekonomiky do recese. Pozitivně naopak bude působit pokles cen energií, zejména ropy.

Hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka očekává, že míra inflace na začátku příštího roku bude začínat blízko nuly a s rostoucí ekonomikou se bude postupně zvyšovat.

Růst české ekonomiky nebude ovšem v příštím roce podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory natolik silný, aby se růst poptávky rychle přetavil do cen.

Nezaměstnanost klesne

Růst HDP o 2,5 procenta pro příští rok očekává podle poslední listopadové prognózy také Česká národní banka (ČNB). Její odhad inflace je ale vyšší - na konci roku 2015 ji předpovídá 1,5 procenta.

Odhady vývoje ekonomiky 2015 (v závorce odhad pro 2014):
SpolečnostHDPInflaceNezaměstnanost
Deloitte2,3 (2,2)0,8 (0,4)7 (7,7)
EY3 (2,5)1,5 (0,4)neuvádí
UniCredit Bank2,4 (2,3)1,2 (0,4)7 (7,7)
Komerční banka2,3 (2,3)0,7 (0,4)7,4 (7,7)
ČSOB2 (2,3)1,1 (0,4)7,2 (7,6)
Roklen2,5 (2,6)0,5 (0,3)7,4 (7,6)
Zdroj: Firmy

Optimistický je také záznam z prosincového jednání bankovní rady ČNB, který byl zveřejněn v pondělí. Tuzemská ekonomika je podle něj na cestě k růstu, ke kterému přispívají všechny výdajové složky HDP s výjimkou čistého vývozu. Proti předchozímu roku byl podle záznamu zaznamenán pokles nezaměstnanosti, obnovený růst mezd nebo počínající růst nově poskytnutých úvěrů.

Index důvěry v českou ekonomiku v prosinci stoupl podle ČSÚ na 11,6 bodu a proti počátku roku se víc než zdvojnásobil.

"Prosincové výsledky konjunkturálního průzkumu statistického úřadu vyznívají velmi optimisticky. Opět se zlepšuje nálada spotřebitelů i podnikatelského sektoru. V celé ekonomice panuje nejlepší nálada od srpna 2008," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Zatímco odhadovaný růst HDP je u některých společností i mírně nižší než v roce 2014, shodují se na poklesu průměrné míry nezaměstnanosti. Podle Brožky klesne na 7,2 procenta z letošní úrovně 7,7 procenta.

"Lepšící se pozice firem a přidávání ve veřejném sektoru povede v příštím roce k mírnému zrychlení růstu mezd k čtyřem procentům, firmy budou ale stále opatrné," uvedl.

Záležet bude i na ECB

Důležitou událostí v příštím roce bude podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera, jak razantně se postaví Evropská centrální banka k hrozbě deflace v eurozóně.

"Zajímavá bude i měnová politika na domácí úrovni, jelikož ceny budou pod vlivem nižších cen ropy růst podstatně méně, než očekávala ČNB ve své poslední listopadové prognóze. Domníváme se, že ČNB v příštím roce posune intervenční závazek o několik čtvrtletí směrem ke konci roku 2016," uvedl s tím, že cílené další oslabení koruny ze strany centrální banky neočekává.

Anketa

Věříte, že si v roce 2015 ekonomicky polepšíte?
Ano
28,1 %
Ne
71,9 %
Celkem hlasovalo 3416 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám