Hlavní obsah

Čína rozšíří zónu volného obchodu v Šanghaji o finanční centrum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína zásadním způsobem rozšíří zónu volného obchodu v Šanghaji. V budoucnu by měla zahrnovat i obchodní centrum města, kde mají centrály velké nadnárodní společnosti a čínské banky. Informovala o tom podle agentury Reuters čínská státní média.

Foto: Pavel Urban, Právo

Panorama obchodní zóny Pchu-tung se Šanghajským světovým finančním střediskem, přezdívaným otvírač lahví.

Článek

Čína otevřela šanghajskou zónu volného obchodu loni v září. Média tehdy předpovídala, že Čína v jejím rámci přistoupí k rozsáhlým finančním reformám, zruší omezení pro zahraniční investice nebo omezí cenzuru internetu. Tato očekávání se ale do velké míry nesplnila. Čínské vedení dalo naopak zelenou mnoha projektům mimo oblast této zóny, které dublují nebo dokonce překonávají její výhody.

Peking tak třeba schválil vznik konkurenčních zón v jiných městech. Rovněž spustil celostátní pilotní projekty, v jejichž rámci zkouší zmírnit kontrolu nad směnným kurzem čínské měny.

Toto i relativní izolovanost místa přispělo k tomu, že šanghajská zóna, zahrnující v počátcích mimo jiné přístav, letiště Pchu-tung a celní skladiště, ztratila na přitažlivosti, napsala agentura Reuters. Spekulování s cenami realit navíc narostlo do takové míry, že místní vláda musela zakročit, aby ceny dostala pod kontrolu.

Zóna by nově měla podle plánů zahrnovat finanční čtvrť Lu-ťia-cuej, což je šanghajské příbřežní centrum obchodu, kde se nacházejí nejvyšší mrakodrapy ve městě. Součástí by měly být i přilehlé čtvrti Ťin-čchiao a Čang-ťiang.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám