Hlavní obsah

Češi na Štědrý den uskutečnili 44 miliónů hovorů, znovu jde o rekord

Aktualizováno

Češi letos v průběhu Štědrého dne uskutečnili 44 miliónů telefonních hovorů, což je o dva milióny více než loni. Vedle rekordního množství hovorů odeslali rovněž 75 miliónů SMS zpráv. Ve čtvrtek to oznámili operátoři.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Zatímco textových zpráv oproti loňskému roku nepatrně ubylo, o více než pěti vzrostl počet multimediálních MMS zpráv. Češi jich poslali přes milión.

Štědrodenní provoz v síti T-Mobile vzrostl ve všech parametrech, nárůst však nebyl tak výrazný jako v předchozím roce. Celkový provoz v síti operátora se zvýšil o 2,5 procenta. Počet uskutečněných hovorů vzrostl o tři procenta na 18,3 miliónu.

U společnosti Vodafone o Štědrém dni spojili více než 9,5 miliónu hovorů, o 11 procent více než loni.

Ve středu spojila mobilní síť O2 16,2 miliónu hovorů a přenesla více než 27 miliónů SMS. "Češi si letos nejvíce volali v průběhu dopoledne. Celkem uskutečnili o téměř půl miliónu více hovorů než v loňském roce," uvedla Kateřina Mikšovská z tiskového oddělení O2.

SMS jsou stále nejoblíbenější

Naopak na SMS a MMS zprávy přichází podle ní čas až po obědě. Nejvytíženější minutou, během které zákazníci O2 poslali přes 45 000 SMS zpráv, je čas 12:45.

Nejoblíbenější formou vánočního přání zůstává textová zpráva, letos jich SMS centrum T-Mobile  zpracovalo 29,4 miliónu, meziročně o 0,8 procenta více.

Lidé si vzájemně v síti Vodafone poslali 18,6 miliónu SMS, což je o dvě procenta více.

Rekordní MMS

Rekord letos zaznamenaly MMS zprávy. Těch odeslali zákazníci O2 přes 428 000, tedy o 30 procent více než v roce 2013. Zatímco v loňském roce vykázaly MMS zprávy špičku krátce po šesté hodině, letos se jejich posílání přesunulo do dřívějších odpoledních hodin. "Zákazníci zřejmě využívají MMS zprávy k posílání vánočních přání. Fotky od štědrovečerní večeře a stromečku spíše sdílí na sociálních sítích," dodala Mikšovská.

Multimediálních zpráv MMS centrum T-Mobile přijalo 459 000, tedy o 14 procent více než loni. Nejvíce stoupl proti loňsku celkový datový provoz, a to o 24 procent.

U Vodafonu poslali téměř 188 000 MMS, o osm procent více než před rokem. U této firmy lidé o Štědrém dni přenesli o 319 procent více dat než loni. Špička nastala mezi 21:00 a 22:00.

Reklama

Výběr článků

Načítám