Hlavní obsah

ČEZ investuje do energetického poradenství. Ovládl pardubickou firmu

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina ČEZ ovládla prostřednictvím dceřiné společnosti ČEZ Energetické služby pardubickou EVČ, která se zabývá projektováním a realizací energetických staveb včetně projektů energetických úspor. Informoval o tom mluvčí společnosti Ladislav Kříž.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel ČEZ Daniel Beneš

Článek

Převzetí 75procentního podílu v EVČ v prosinci schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, čímž byla naplněna poslední odkládací podmínka transakce.

ČEZ tak učinil další krok k expanzi podnikání do oblasti tzv. malé energetiky. Ta se zjednodušeně řečeno na rozdíl od budování nových velkých zdrojů energie soustředí na efektivitu využívání elektřiny, chytré sítě a podobně.

„Získáváme především cenné know-how v oblasti stále více žádaných projektů energetických úspor, a také v projektování a inženýringu energetických staveb, což přesně zapadá do naší aktuální strategie,“ uvedl ředitel divize obchod a strategie ČEZ Pavel Cyrani.

Z úspor na energiích firma splácí investici

Společnost EVČ se zaměřuje na projekty a realizaci staveb  v oblasti energetického a tepelného hospodářství. Součástí její nabídky jsou i speciální energeticky úsporné projekty (EPC),  kdy financuje zákazníkovi modernizaci energetického hospodářství, a to s předem garantovanou výší úspor. Zákazník pak z peněz uspořených za energie investici v následujících letech postupně splácí.

V rámci Skupiny ČEZ se podnikáním v oblasti energetického hospodářství podniků zabývá již několik společností, kromě ČEZ Energetické služby je to také dodavatel malých kogenerací ČEZ Energo.

Transakce potvrzuje novou strategii ČEZ, kterou nedávno v rozhovoru pro HN nastínil šéf firmy Daniel Beneš. V budoucnu se firma i kvůli přísné evropské regulaci chce vedle velkých projektů více soustředit na poskytování služeb, dodávat solární panely a baterie či stavět malé elektrárny na klíč.

Reklama

Výběr článků

Načítám