Hlavní obsah

Putin slíbil oligarchům státní podporu

– Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin se v pátek sešel v Moskvě se skupinou čtyřiceti nejvlivnějších ruských podnikatelů, aby rozptýlil jejich obavy z vážné měnové krize. Slíbil státní podporu jejich podnikání Vyslovil se při této příležitosti pro větší rozmanitost ruské ekonomiky, která by zmírnila ruskou závislost na cenách energetických surovin.

Foto: Alexei Druzhinin/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putin se v době nejdramatičtějších měnových výkyvů zdržel veřejných vystoupení a na několik dní se odmlčel. Ve čtvrtek ale absolvoval tříhodinovou tiskovou konferenci a v pátek promluvil na schůzi velitelů ruské armády, řídil schůzi Bezpečnostní rady, což je hlavní silový orgán země, a večer se setkal se skupinou předních ruských businessmanů.

Jednání bylo uzavřené a probíhalo za zavřenými dveřmi. Na schůzku se dostavila šéfka centrální banky Elvira Nabiullinová, vládu zastupoval první vicepremiér Igor Šuvalov. O přítomnosti premiéra Dmitrije Medvěděva, jehož post je podle některých ruských komentátorů ohrožen, se zpráva Kremlu nezmínila.

Podle agentury TASS prezident přítomným nabídl zevrubnou diskusi o „situaci na mezinárodních trzích a trzích energetických surovin, o stavu ruské ekonomiky a financí, o problémech národní měny”.

Mezi pozvanými byli podle agentury Interfax miliardář Roman Abramovič, majitel společnosti Lukoil Vagit Alekperov, blízký Putinův přítel a miliardář Gennadij Timčenko, nejbohatší Rus Ališer Usmanov, oligarchové Oleg Děripaska, Viktor Vekselberg a Michail Prochorov a řada dalších.

Šéfové firem se státní účastí pozváni nebyli.

Reklama

Související články

Situace je kritická, přiznalo Rusko

První náměstek guvernéra ruské centrální banky Sergej Ševcov ve středu přiznal, že situace rublu je kritická. Dodal, že centrální banka bude pokračovat...

Výběr článků

Načítám