Hlavní obsah

Exportní banka zastavila úvěrování českých vývozců do Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká exportní banka vzhledem k situaci na ruském trhu pozastavila úvěrování vývozů do této země. Podklady dále zpracovává, ale kvůli ochraně před ztrátami nevydává rozhodnutí. Informaci České televize potvrdil ředitel odboru mezinárodní vztahy a komunikace ČEB Petr Křižan.

Foto: Eduard Korniyenko, Reuters

Prodavač počítá rubly

Článek

"Představenstvo České exportní banky na středečním zasedání s vědomím dozorčí rady rozhodlo, že se za současné situace pozastavuje úvěrování do Ruska. Podklady se dále zpracovávají, ale nevydávají se rozhodnutí o uzavírání úvěrů právě proto, aby nedocházelo ke ztrátám," řekl Križan.

Banka podle něj doufá, že to bude krátkodobé opatření, dodal.

Rozhodnutí představenstva padlo po konzultaci s dozorčí radou ČEB, kde zasedají všichni akcionáři, tedy zástupci mimo jiné ministerstva financí a ministerstva průmyslu a obchodu.

"Pokud se jedná o úvěr poskytovaný v eurech a vlastní výroba nebo tvorba cash-flow by byla v rublech, tak takové úvěry nyní nejsou poskytovány," přiblížil Křižan.

Problém má řešit komise expertů

Ministerstvo průmyslu a obchodu již ve středu uvedlo, že v pondělí vládě navrhne vznik komise složené z expertů napříč resorty, která se bude zabývat dopady poklesu ruského rublu na českou ekonomiku a exportéry. [celá zpráva]

"Potíže lze předpokládat u řady dlouhodobých kontraktů, neboť ruští partneři českých firem budou mít velké těžkosti generovat dostatečné rublové cash-flow (hotovost) pro honorování svých závazků vyjádřených v jiných měnách," uvedl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám