Hlavní obsah

ČOI: Zákon porušilo 85 procent kontrolovaných splátkových firem

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká obchodní inspekce (ČOI) zjistila ve třetím čtvrtletí při kontrolách splátkových firem porušení zákona v 85 procentech z 54 kontrol. Zákon o spotřebitelském úvěru porušila více než polovina z nich. Inspekce to uvedla ve čtvrtek v tiskové zprávě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Nejen před Vánocemi se nejrůznější nebankovní subjekty snaží nalákat spotřebitele na nabídku zprostředkování nebo poskytnutí úvěru za tzv. výhodných podmínek k uzavření smlouvy, což se jim i díky nedostatečné finanční gramotnosti zájemců o získání úvěru daří. Spotřebitel ve finanční tísni často podepíše, vzhledem k neznalosti zákonů, úvěrovou smlouvu s velmi nevýhodnými podmínkami,” řekl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Inspektoři uložili poskytovatelům a zprostředkovatelům spotřebitelských úvěrů celkem 30 pokut celkem za 1,4 miliónu korun. Nejčastěji bylo porušováno ustanovení zákona týkající se obsahových náležitostí reklamy spotřebitelského úvěru.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Mezi nejzávažnější zjištění patří použití telefonního čísla s vyšší než běžnou cenou při nabídce zprostředkování spotřebitelského úvěru," uvedl ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Nedostatky ČOI zjistila i v poskytování informací ve smlouvách sjednávajících spotřebitelský úvěr. V deseti případech inspektoři zjistili porušení zákazu používání klamavých obchodních praktik.

Na inspekci se se stížností na spotřebitelské úvěry ve třetím čtvrtletí obrátilo 121 lidí.

Reklama

Související články

Zadlužila se pro jiné, teď sama čelí exekuci

Dvaatřicetiletá Radka na vlastní kůži pocítila, jak se nevyplatí půjčovat si peníze pro jiné. Dluhy se jí vršily jeden za druhým. Dnes dluží přes 600 tisíc,...

Výběr článků

Načítám