Hlavní obsah

Pád rublu připravil o miliardy ruské oligarchy i nejbohatšího Čecha

• Aktualizováno

Dvacet nejbohatších Rusů přišlo za dva dny kvůli propadu rublu o 10 miliard dolarů (222 miliard korun), uvedla agentura Bloomberg. V úterý se o 176,4 miliónu dolarů (3,9 miliardy korun) zmenšila rovněž hodnota majetku českého miliardáře Petra Kellnera, který v Rusku podniká.

Foto: ČTK/AP

Moskevská směnárna

Článek

Celkově pak dvacítka nejbohatších Rusů letos přišla už o 62 miliard dolarů (1,3 biliónu korun).

Rubl v úterý rekordně oslabil až k 80 RUB/USD poté, co se jej centrální banka snažila podpořit zvýšením úrokových sazeb. [celá zpráva].

O nejvíce peněz podle výpočtů Bloombergu letos přišel šéf druhé největší ruské plynárenské společnosti Novatek Leonid Michelson, v dolarovém přepočtu odepsal 8,7 miliardy.

Na druhém místě dolarových ztrát je Michelsonův kolega Gennadij Timčenko, kterému patří 23,5 procenta Novateku a který osobně čelí americkým sankcím. Timčenko už prý letos přišel o 7,8 miliardy dolarů

Třetí největší ztráty majitel oceláren Novolipetsk Steel Vladimir Lisin, kterému se jmění po přepočtu na dolary smrsklo o 7,5 miliardy USD.

Boháči nemohou nic dělat

"Optimisté, kteří si v březnu (po anexi Krymu) mysleli, že vše se nakonec v dobré obrátí, nyní pochopili, že nic nebude v pořádku," řekl agentuře politolog Stanislav Belkovskij, který během prvního prezidentského období Vladimira Putina působil v Kremlu jako poradce.

"Nejbohatší Rusové nynější situaci vnímají velmi negativně, ale nemají nástroje, jak ji zvrátit," dodal.

Home Credit má v Rusku ztrátu

Aktuální majetek českého podnikatele Petra Kellnera Bloomberg ocenil na 10,4 miliardy dolarů (téměř 231 miliard korun). Ještě v pondělí měl ale o 176 miliónů dolarů více.

Kellner je hlavním vlastníkem společnosti PPF, tedy jedné z největších investičních skupin ve střední a východní Evropě.

PPF patří mimo jiné přední poskytovatel spotřebitelských úvěrů Home Credit. Tato firma kvůli situaci v Rusku vykázala za tři čtvrtletí 2014 ztrátu 67 miliónů eur (asi 1,85 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám