Hlavní obsah

ČNB nevyloučila další oslabení koruny

Aktualizováno

Bankovní rada České národní banky ve středu opět nechala úrokové sazby na historických minimech a bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 Kč/EUR. Informoval o tom mluvčí centrální banky Tomáš Zimmermann.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká národní banka

Článek

Úrokové sazby drží centrální banka na nejnižší úrovni přes dva roky. Základní úroková sazba tak činí 0,05 procenta. Devizové intervence spustila ČNB před více než rokem.

Bankovní rada zopakovala, že závazek ohledně kurzu koruny považuje za jednostranný. To znamená, že ČNB bude bránit posílení koruny pod úroveň 27 korun za euro pomocí intervencí, tedy prodejem korun a nákupem cizích měn. Při oslabení koruny nad 27 korun za euro ČNB nechá kurz pohybovat podle nabídky a poptávky na devizovém trhu.

Rada ale zároveň upozornila, že v případě dlouhodobého posílení tlaků směrem k poklesu cen by bylo třeba zvážit další oslabení koruny. To by znamenalo posunutí závazku udržovat korunu poblíž hranice 27 Kč/EUR na slabší hodnoty. Středečního zasedání se zúčastnilo všech sedm členů rady.

Devizové intervence spustila ČNB s cílem zabránit hrozící deflaci. Bankovní rada na počátku listopadu zopakovala, že neukončí režim devizových intervencí dříve než v roce 2016.

Podle analytiků hlavní přínos intervencí bylo právě zamezení deflace, která ohrožovala ekonomiku. Intervence pomohly vývozcům, naopak poškodily nezajištěné dovozce zboží nebo cestovní kanceláře.

Reklama

Související články

ČNB zhoršila odhad růstu české ekonomiky

Česká národní banka v nové prognóze zhoršila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,5 procenta. Zhoršila i výhled růstu hrubého domácího produktu...

Výběr článků

Načítám