Hlavní obsah

V Německu před Vánoci stávkuje už šest z devíti skladů Amazonu

Stávka v německých distribučních střediscích amerického internetového obchodu Amazon se rozšiřuje. K protestu se v úterý ráno připojil i závod v Koblenci, uvedl v tiskové zprávě odborový svaz Verdi. Poprvé tak proti pracovním podmínkám u Amazonu stávkuje najednou šest z devíti distribučních center obchodu v Německu.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Transparent stávkujících zaměstnanců se sloganem "dobrý plat" před logistickým centrem Amazonu v německém Augsburgu

Článek

Vedení Amazonu ale nadále ujišťuje, že dodávky zboží probíhají bez komplikací.

Od pondělí stávkují zaměstnanci Amazonu v Lipsku, v hesenském Bad Hersfeldu, v bavorském Grabenu a ve střediscích Rheinberg a Werne v Severním Porýní-Vestfálsku. [celá zpráva]

Podle údajů svazu Verdi se v pondělí k protestní akci připojilo 2 300 zaměstnanců, vedení Amazonu mluví o 2100 stávkujících. Celkem má Amazon v Německu přes 9 tisíc kmenových zaměstnanců, v předvánoční špičce ale přijímá až 5 tisíc dalších lidí na výpomoc.

Nejvýznamnější trh po USA

Vedení německého Amazonu v úterý podle televize n-tv zopakovalo svůj slib, že stávka nebude mít vliv na dodávky zboží zákazníkům. Obsluhu německého trhu, který je pro firmu druhý nejvýznamnější po Spojených státech, zajišťují v době stávky tamních distribučních center ostatní závody firmy v Evropě.

Současná stávka potrvá do středy. Svaz Verdi ji svolal v předvánočním období kvůli tomu, že může internetový obchod nejsilněji zasáhnout. Předvánoční špička patří pro Amazon z hlediska obratu k nejvýznamnějším částem roku.

Amazon v září zahájil stavbu skladu v Dobrovízi u Prahy, který má být dokončen v červenci příštího roku. Práci v něm má najít až 2 tisíce stálých zaměstnanců a do tří let od otevření i dalších 3 tisíce sezónních pracovníků. Další sklad firma plánovala v Brně, ale kvůli průtahům ohledně územního plánu developer od záměru ustoupil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám