Hlavní obsah

Praha upraví sporné stavební předpisy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský magistrát vyhoví připomínkám ministerstva pro místní rozvoj (MMR) a vypustí z městských stavebních předpisů sporné pasáže, které nahradí odkazy na celorepublikové pasáže. S odkazem na informovaný zdroj z magistrátu to uvedla ČTK.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Primátorka hlavního města Adriana Krnáčová (ANO)

Článek

MMR vadilo, že informaci o schválení předpisů Praha nezaslala Evropské komisi (EK). Návrh nového znění předloží Praha ministerstvu a v úterý jej schválí pražští radní. Pak bude i jasné, o které pasáže přesně jde.

Ve středu se kvůli nim sejdou primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a ministryně Karla Šlechtová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"V úterý bude návrh schvalovat rada a ještě v pondělí jej odešleme ministerstvu," potvrdil náměstek primátorky Matěj Stropnický (SZ). Nové znění předpisů dostanou k připomínkování i všechny městské části. Definitivní verze by pak měla být radou schválena v průběhu ledna.

Radní hlavního města by měli některé pasáže, které vyžadují takzvanou notifikaci EK, vyměnit za části, respektive odkazy na ně, z "celostátních" předpisů. Ty platí a nevyžadují žádné další úpravy. Proces v EK zabere až deset měsíců a v případě přerušení platnosti a čekání na usnesení EK by nové předpisy nemohly platit. V Praze by tak platily pouze předpisy celostátní - ty však jako celek nejsou na hlavní město aplikovatelné.

Spor o billboardy

Pražské stavební předpisy jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu a vešly v platnost v říjnu. Určují podmínky, za kterých se může v Praze stavět. Na jejich základě mimo jiné nebudou moci vznikat nové samostatně stojící billboardy, a až těm současným skončí platné stavební povolení, firmy budou muset obří reklamní poutače a plochy odstranit. Právě tato část předpisů vyvolala v uplynulých měsících bouřlivou debatu.

Billboardová firma Bigboard vyvolala před letošními volbami silnou mediální kampaň, v níž kritizovala bývalého primátora Tomáše Hudečka (bezp.). Pokud nebudou předpisy zrušeny, hrozí státu arbitráží. Nové stavební předpisy naopak přivítala odborná veřejnost a developeři.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám