Hlavní obsah

Sobotka: Česko nestihne vyčerpat z fondů EU o osm miliard víc než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česku se letos podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) možná nepodaří využít zhruba 20 miliard korun z fondů EU. Premiér to ve čtvrtek řekl poslancům při interpelacích. Pokud se jeho slova naplní, bylo by to o osm miliard více než v loňském roce.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

"Podle posledních prognóz by v roce 2014 Česká republika mohla nevyužít prostředky v rozsahu cca 20 miliard korun," uvedl předseda vlády. Loni ČR podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (ANO) nedočerpalo z evropských fondů 12 miliard korun.

Premiér uvedl, že se nepodaří vyčerpat všechny peníze z operačních programů životní prostředí, výzkum, vývoj a inovace, technická pomoc a z integrovaného operačního programu a regionálních programů Severozápad a Praha - adaptabilita.

Ke konci září bylo podle premiéra vyčerpáno 85,6 procenta z částky pro letošní rok. K proplacení zbývalo zhruba 84 miliard korun.

Nejhorší v EU

O kolik peněz z evropských fondů nakonec Česko letos přijde, bude záležet hlavně na řídících orgánech jednotlivých operačních programů. Těm vláda nařídila, aby hrozící nedočerpání různými opatřeními včetně rychlejšího vypisování nových výzev výrazně snížily.

Česko je z pohledu čerpání evropských peněz nejhorší z celé EU. Ministerstvo pro místní rozvoj odhaduje, že celkem za končící programové období ČR nedokáže vyčerpat až 40 miliard korun z celkových více než 700 miliard korun, které mělo Česko pro roky 2007 až 2013 k dispozici. Poslední možnost čerpat tyto peníze bude v příštím roce.

V novém programovém období 2014 - 2020 bude moci Česko z různých evropských fondů čerpat až 23,83 miliardy eur (657 miliard korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám