Hlavní obsah

Finance budou žádat v kauze OKD miliardy

– Praha
Právo, Radim Vaculík

Ministerstvo financí se podle nynějších zjištění Práva v tichosti už loni v srpnu přihlásilo jako poškozený s nárokem na náhradu škody do trestní kauzy týkající se zpackané privatizace někdejšího důlního gigantu OKD z roku 2004.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Ministerstvo financí

Článek

Ale zatímco policie v rámci vyšetřování případu vyčíslila možnou škodu způsobenou státu při tehdejším prodeji téměř polovičního státního podílu v OKD na téměř 5,8 miliardy korun, úřad ministra Andreje Babiše (ANO) dosud konkrétní částku neuvedl.

Dá se ale předpokládat, že půjde o podobný obnos. A to i přesto, že v kauze už Vrchní státní zastupitelství v Praze podalo v říjnu obžalobu. Hlavní líčení sice kvůli studování obsáhlosti spisu, čítajícího 6,5 tisíce stran, ještě nařízeno nebylo, avšak termín lze očekávat brzy. Do té doby má prý resort financí čas.

Kdo to bude platit?

„Ze strany ministerstva financí nebyla škoda prozatím vyčíslena. Ze zákona je její vyčíslení možné nejpozději u hlavního líčení před zahájením dokazování. Ministerstvo tak prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) učiní,“ sdělil ve středu Právu mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.

Paradoxní přitom je, že to bylo v roce 2004 právě ministerstvo financí v čele se svým tehdejším šéfem a nynějším premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), kdo navrhl vládě Stanislava Grosse (ČSSD) schválit prodej 46 procent státních akcií v OKD za 4,1 miliardy korun.

Podle pozdějšího znaleckého posudku firmy Ernst & Young však mohl stát inkasovat až šestkrát víc – téměř poloviční podíl ocenili experti na 24 miliard. „Kupní cenu navrhl Fond národního majetku (FNM) na základě jím zadaného znaleckého posudku, a to původně ve výši 2,25 miliardy korun. FNM držel příslušný akciový podíl ve vlastnictví, znal příslušný majetek, a byl tedy ke stanovení takové ceny kompetentní a odpovědný,“ bránil včera tehdejší postup Sobotkova resortu mluvčí Ležatka.

Doplnil, že ministerstvo navíc podmínilo prodej akcií kladným stanoviskem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže kvůli posouzení možné nedovolené podpory, a ten získalo.

Otázkou zůstává, kdo by vyčíslenou téměř šestimiliardovou škodu zaplatil. Na lavici obžalovaných totiž stanou jen pěšáci. Prvním je znalec Rudolf Doucha, který měl podle policie ve svém posudku před prodejem akcií státu v OKD výrazně podhodnotit majetek této společnosti.

U soudu se budou zpovídat také dva někdejší místopředsedové FNM Pavel Kuta a Jan Škurka, kteří zase smlouvu o prodeji státního podílu v OKD firmě Karbon Invest údajně připravovali, přičemž vycházeli z Douchových závěrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám