Hlavní obsah

Slíbené peníze od MMF nebudou stačit, varuje Ukrajina

Kyjev kvůli zhoršujícím se ekonomickým vyhlídkám potřebuje, aby Mezinárodní měnový fond (MMF) rozšířil svůj záchranný program pro Ukrajinu. Uvedl to ve středu nový ukrajinský ministr hospodářství Ajvaras Abromavičius.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Nový ukrajinský ministr hospodářství Ajvaras Abromavičius na tiskové konferenci v Kyjevě

Článek

Ministr ale neupřesnil, o jakou částku bude zapotřebí zvýšit dohodnutou pomoc v objemu 17 miliard dolarů (zhruba 380 miliard Kč) .

"Chceme program rozšířit kvůli obtížné situaci. Pracuje se na výpočtech," řekl podle agentury Reuters ministr. Dodal, že zatím ještě nelze říci, kolik hotovosti bude Ukrajina potřebovat.

S ukrajinskou vládou nyní v Kyjevě o záchranném programu jedná delegace MMF. Ukrajina již v rámci dohodnutého programu od MMF obdržela 4,6 miliardy dolarů a ráda by co nejrychleji získala další část pomoci v hodnotě 2,7 miliardy dolarů. MMF schválil dvouletý záchranný program pro Ukrajinu koncem dubna.

MMF: Západ by měl přidat 15 miliard dolarů

Program má odvrátit hrozící kolaps ukrajinské ekonomiky, která ve třetím čtvrtletí meziročně klesla o 5,3 procenta. Potýká se s negativními dopady povstání proruských separatistů na východě země a březnové anexe ukrajinského poloostrova Krym Ruskem.

Slova ministra tak potvrzují obavy MMF, který už začátkem září upozornil, že Ukrajina by mohla potřebovat dodatečnou pomoc v objemu až 19 miliard dolarů, pokud bude konflikt na východě země pokračovat i v příštím roce.

List Financial Times tento týden uvedl, že podle zjištění MMF se v programu hospodářské pomoci pro Ukrajinu nedostává asi 15 miliard dolarů. MMF prý upozornil západní země, že musí tyto peníze v řádu týdnů zajistit, aby odvrátily finanční kolaps Ukrajiny. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Ukrajina bude hlasovat o zrušení neutrality

Hned tři návrhy zákona o zrušení ukrajinské neutrality má tento týden projednat ukrajinský parlament. Své verze změn navrhují jednotlivé parlamentní frakce...

Výběr článků

Načítám