Hlavní obsah

Banky v Česku by zvládly i další krizi, ukázaly zátěžové testy

Aktualizováno

Bankovní sektor v Česku je dostatečně odolný vůči případným negativním šokům. Vyplývá to z výsledků zátěžových testů, které ve středu zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká národní banka

Článek

Kapitálová vybavenost celého odvětví by zůstala výrazně nad osmiprocentním regulatorním minimem i v zátěžovém scénáři, který hypoteticky předpokládá silný pokles ekonomické aktivity v ČR i zahraničí.

Hlavním zdrojem odolnosti sektoru je jeho vysoká kapitálová přiměřenost, která ke konci září 2014 přesáhla 18 procent, uvedla ČNB.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Počítali i s deflací v Evropě

Při hodnocení odolnosti sektoru byly použity základní a zátěžový scénář. Základní scénář předpokládá mírný pokles tvorby provozního zisku, meziročně vždy zhruba o pět procent, kvůli přetrvávající vysoké konkurenci ve všech oblastech trhu. Ta spolu s prostředím nízkých úrokových sazeb vede k poklesu úrokových i poplatkových zisků, a to i přes předpokládané oživení úvěrové aktivity.

Zátěžový scénář předpokládá razantní propad provozních zisků, které by v horizontu testů klesly proti roku 2013 o zhruba 38 procent.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Guvernér ČNB Miroslav Singer byl hostem diskuzního pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Základní scénář je založen na listopadové makroekonomické prognóze ČNB a předpokládá v letošním a příštím roce růst ekonomické aktivity o 2,5 procenta. V zátěžovém scénáři se Evropa ocitá v deflaci. Předpokládá konec oživení v eurozóně a výrazný pokles ekonomické aktivity v EU. Kvůli poklesu zahraniční poptávky se v něm česká ekonomika navrací do recese.

Výsledky listopadových zátěžových testů byly provedeny na datech k 30. září 2014 a zaměřují se na horizont následujících tří let.

Negativní výhled rakouských bank

Ratingová agentura Fitch nicméně tento týden upozornila na negativní výhled rakouských bank kvůli Rusku a Ukrajině. Řada rakouských finančních ústavů působí v Česku prostřednictvím svých dcer nebo poboček.

Na ruském a ukrajinském trhu se výrazně angažují rakouské banky UniCredit Bank Austria a Raiffeisen Bank International. Ty podle agentury Fitch v příštím roce na Ukrajině čekají rozsáhlé odpisy u úvěrů. Jejich příjmy v Rusku by se navíc měly dostat pod tlak, a to mimo jiné kvůli větší opatrnosti při poskytování úvěrů.

V České republice působí například rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která ovládá Českou spořitelnu. Erste za prvních devět měsíců letošního roku prodělala 1,48 miliardy eur (přes 40 miliard korun), zatímco Česká spořitelna za stejné období vykázala konsolidovaný čistý zisk přesahující 11 miliard korun. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám