Hlavní obsah

Rusko po půl roce obnovilo dodávky plynu na Ukrajinu

Rusko v úterý po zhruba půlroční přestávce obnovilo dodávky zemního plynu na Ukrajinu. Oznámil to podle agentury Reuters mluvčí ukrajinského monopolu pro přepravu plynu Ukrtransgaz. Rusko dodávky zastavilo za vleklé politické krize mezi oběma státy v polovině června, a to kvůli sporům o ceny a nezaplacené účty.

Foto: Valentyn Ogirenko , Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Ukrajina začala dostávat ruský plyn. Objem importu se pohybuje kolem 43,5 miliónu krychlových metrů denně,” řekl mluvčí. V pondělí přitom Ukrtransgaz informoval, že dodávky by měly být obnoveny až ve čtvrtek.

Rusko a Ukrajina se již koncem října za asistence Evropské komise dohodly na podmínkách prozatímního obnovení dodávek v zimních měsících. Kyjev si ale podle dohody musí dodávky předplácet.

Ukrajinská státní energetická společnost Naftogaz minulý týden poslala ruskému plynárenskému gigantu Gazprom 378 miliónů dolarů (8,5 miliardy korun), aby si předplatila prosincovou dodávku jedné miliardy krychlových metrů plynu. Gazprom v sobotu potvrdil, že peníze obdržel.

Ukrajina podle tamního ministra energetiky Volodymyra Demčyšyna v současné době spotřebovává přes 200 miliónů krychlových metrů plynu denně. Z toho zhruba 55 miliónů doposud pokrývala domácí těžbou, 120 miliónů čerpáním ze zásobníků a zbytek takzvanými zpětnými dodávkami ze sousedních zemí Evropské unie.

Demčyšyn již dříve upozornil, že Ukrajina by v prvním čtvrtletí příštího roku mohla od Ruska koupit dalších 1,5 miliardy krychlových metrů plynu.

Rychlé obnovení dodávek plynu je kvůli nastupující zimě důležité i proto, že ukrajinské elektrárny trápí nedostatek uhlí, které také musí dovážet z Ruska. Kvůli bojům totiž byla na východě Ukrajiny výrazně omezena jeho těžba.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám