Hlavní obsah

Poláci už se naštvali: Váš alkohol zabíjel, naše sůl ne

Aktualizováno

Polské zemědělce rozčílilo údajné nařízení českých úřadů bedlivěji kontrolovat polské potraviny. Chtějí si proto stěžovat u Evropské komise. České úřady tvrdí, že se kontroly netýkají pouze polských potravin a že měří všem stejným metrem.

Foto: Celní správa

Tentokrát se Poláci trefili ještě do otevřené rány. Na archivním snímku je nalezený alkohol s metanolem.

Článek

„Neslyšel jsem nikdy o Čechovi, který by zemřel na otravu polským jídlem. Avšak několik Poláků zemřelo po vypití českého alkoholu, který se prodával nejen v České republice, ale také v Polsku,“ řekl v pondělí agentuře IAR polský ministr zemědělství Marek Sawicki. Poukázal na metanolovou aféru, která si nejen v Česku vyžádala přes pět desítek životů.

Polské potravináře před lety zasáhla aféra, kdy byla do salámů přidávána technická sůl určená k posypu silnic.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

O údajných zpřísněných kontrolách polských potravin českými úřady prý už ministr informoval Evropskou komisi. Kontrol se neobává, nechce ale připustit, aby se týkaly potravin pouze z jedné země.

České zemědělství podle Sawického neprošlo reformou, je méně efektivní než polské, a proto jsou prý polští výrobci v Česku šikanováni.

Polská média v pondělí informují o tom, že Odbor kontroly, laboratoří a certifikace Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) vydal zvláštní pokyn, podle kterého mají být právě polské potraviny zvlášť důkladně kontrolovány. Pod pokynem je prý podepsán šéf odboru Jindřich Pokora.

Kontrolujeme všechny, tvrdí mluvčí

Polská média zdůrazňují, že o potravinách z jiných zemí se dokument nezmiňuje. Důkladnou kontrolou mají projít ovoce a zelenina, zvláštní pozornost se má věnovat jablkům, masu, uzeninám, mléku, všem druhům sýrů, rybám a výrobkům z ryb.

Inspekce minulý týden zachytila zeleninu z Polska, která obsahovala těžké kovy a pesticidy. [celá zpráva]

„SZPI provádí kontrolu potravin výhradně na základě systému posouzení rizika. Sortiment čerstvého ovoce a zeleniny, který jako cíl údajně diskriminačních kontrol uvádějí některá polská média, inspekce aktuálně kontroluje zejména v souvislosti dodržováním vládního nařízení, které od 3. 10. ukládá dovozcům vybraných druhů čerstvého ovoce a zeleniny povinnost nahlašovat tento dovoz 48 hodin před příjezdem na místo určení. Tyto kontroly v žádném případě nejsou zaměřeny výhradně na kontrolu uvedeného sortimentu z Polska,” řekl Novinkám mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Odpoledne doplnil, že kontroly potravin jsou vyšší kvůli sankcím proti Rusku. Potraviny, které mělo Polsko jako významný vývozce doručit do Ruska, mohly nakonec směřovat na český trh. Ale požadavky jsou v těchto zemích odlišné. Kontroly se zaměřují například na potraviny s přelepenými ruskými etiketami. Informace, které Poláci zveřejnili, jsou prý vytržené z kontextu.

„Chtěl bych jasně říci, že naše dozorové orgány měří všem stejným metrem. A není pravda, že se více zaměřujeme na zboží z Polska,” uvedl na Twitteru český ministr zemědělství Marian Jurečka.

Foto: ČTK

Na snímku první strana údajného interního dokumentu SZPI, kterou ČTK poskytla polská agentura Informacyjna Agencja Radiowa (IAR).

Foto: ČTK

Na snímku druhá strana údajného interního dokumentu SPZI, kterou ČTK poskytla polská agentura Informacyjna Agencja Radiowa (IAR).

Foto: ČTK

Na snímku třetí strana údajného interního dokumentu SZPI, kterou ČTK poskytla polská agentura Informacyjna Agencja Radiowa (IAR).

Anketa

Máte obavy z polských potravin?
Ano
78,5 %
Ne
21,5 %
Celkem hlasovalo 11643 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám