Hlavní obsah

Prodej aut zrychlil růst maloobchodních tržeb na 7,5 procenta

• Aktualizováno

Maloobchodní tržby v Česku v říjnu zrychlily meziroční růst na 7,5 procenta, v září rostly podle revidovaných údajů o 6,7 procenta, v pátek to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). K růstu přispěl hlavně motoristický segment, tržby ale rostly i v samotném maloobchodě.

Foto: David Ryneš, Novinky

Tržby maloobchodu

Článek

Meziměsíčně rostly v říjnu tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu po očištění o sezónní vlivy reálně o 1,1 procenta. Analytici již dříve uvedli, že příznivý vývoj tržeb v uplynulých měsících souvisí s obnovou domácí poptávky a se zlepšujícím se vývojem na trhu práce.

ČSÚ v pátek uvedl, že meziročně rostly v říjnu tržby o 7,5 procenta jak po očištění o kalendářní vlivy, tak bez tohoto očištění. Samotný prodej a opravy motorových vozidel rostly v říjnu meziročně o 13,8 procenta. Maloobchod včetně maloobchodního prodeje pohonných hmot se ve srovnání s loňským říjnem zvýšil o 4,8 procenta.

Výsledky naznačují dobré vánoční tržby

„Na říjen jsme čekali sice slušný růst maloobchodních tržeb, ale 7,5 % je opravdu velmi slušné. Jsou za tím sice především prodeje aut, které ve srovnání s minulým rokem rostou dvouciferným tempem, ale rostou i tržby v řadě jiných segmentů. Od listopadu už údaje nebudou z důvodu vyšší srovnávací základny vypadat opticky tak dobře, ale dosavadní výsledky maloobchodu naznačují slušné vánoční tržby,” uvedl hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Z celkového říjnového meziročního růstu o 7,5 procenta tak prodej a opravy motorových vozidel přispěly 4,2 procentního bodu a maloobchod 3,3 procentního bodu.

V rámci maloobchodu rostl v říjnu prodej potravinářského zboží meziročně o 4,9 procenta, prodej nepotravinářského zboží o šest procent a maloobchodní prodej pohonných hmot klesl o dvě desetiny procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám