Hlavní obsah

Letošní tržby firmy Seznam.cz činí zhruba tři miliardy

Praha

Českému internetovému portálu Seznam.cz vzrostly letos tržby na částku zhruba tři miliardy korun oproti loňským 2,9 miliardy. Zisk bude minimálně na úrovni toho loňského, tedy 930 miliónů korun. O jednotky procent to bude v tržbách určitě více než loni. Ve čtvrtek o tom informoval generální ředitel firmy Pavel Zima.

Foto: Seznam.cz

Měsíční návštěvnost webů Seznamu je přes 7,1 miliónu uživatelů.

Článek

„Věřím, že zisk bude o trochu lepší než loni. To jsou ale jen odhady. Finální výsledky zveřejníme po auditu v dubnu,“ řekl Zima. Stejně jako dříve, i letos rostly příjmy nejvíce z reklamy a vyhledávání, tedy z reklamního systému Sklik, který tvoří na celkových tržbách společnosti více než 30 procent.

Rostly také výnosy katalogového serveru Firmy.cz, kam je možné od dubna letošního roku vkládat údaje zdarma, a umožňuje aukci pořadí ve vyhledávání a vkládání speciálních nabídek. Dobře se prodává také display reklama, kde podle Zimy meziročně nejvíce narostlo video.

Zvýšil se také zájem o mobilní služby Seznamu, především o e-maily a mapy. Zatím nabízí firma více než 30 mobilních aplikací a další připravuje. Například e-mail pro platformu iOS od Apple, která se chystá v nejbližší době.

V příštím roce k mobilním aplikacím přibude server Sreality.cz. Seznam.cz plánuje podle Zimy i zcela nové služby, které nemají webovou podobu, ale objeví se zároveň i pro mobily.

Investice do nové budovy

Seznam investoval 150 miliónů korun do svého datového centra v pražských Horních Počernicích, kde probíhají dokončovací práce a montáž technologií. Kolaudace je naplánovaná na začátek příštího roku, pilotní provoz by měl být zahájen v prvním čtvrtletí.

Firma proto opustí pronajaté prostory v datovém centru TTC, v objektu Nagano společnosti O2 zůstane ale nadále.

„Výstavba datového centra pokračuje podle plánu. Všechny soutěže na dodávky technologií jsou za námi a nyní jen čekáme, až je dodavatelé v nasmlouvaný čas dovezou. Celková kapacita centra má být kolem 8000 serverů,“ uvedl generální ředitel.

Na příští rok Seznam žádnou investici do budov neplánuje, je ale připraven na případné akvizice. „Máme něco rozdělaného, ale když se podívám na trh, tak v podstatě není moc co koupit, aby nás to někde posunulo zásadně kupředu,“ vysvětluje Zima.

Majoritním vlastníkem Seznamu je se svými 70 procenty jeho zakladatel Ivo Lukačovič. Celkem je ve firmě zaměstnáno 1050 lidí a během roku nabrala přibližně dvacet zaměstnanců. Měsíční návštěvnost všech webů Seznamu je více než 7,1 miliónu uživatelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám