Hlavní obsah

Češi snědli méně pečiva a více zeleniny

Spotřeba bílého pečiva v Česku v loňském roce meziročně klesla o desetinu. Lidé jedli méně také chléb, maso a ryby. Zvýšila se naopak konzumace mléka, ovoce, zeleniny a tuků. Vyplývá to z údajů, které na svém webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Češi loni vypili také méně alkoholu než v roce 2012 a také o něco méně kouřili.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„V roce 2013 došlo ve spotřebě obilovin a pekárenských výrobků k podstatným změnám v porovnání s předcházejícím rokem,“ uvedl ČSÚ v komentáři k výsledkům. Spotřeba chleba meziročně klesla o dva kilogramy na 39,3 kg na osobu. Pšeničného pečiva snědl každý obyvatel ČR v průměru 51,2 kilogramu, o desetinu méně než předloni. Naopak spotřeba trvanlivého pečiva se zvýšila takřka o 13 procent na 9,6 kg. Lidé snědli proti roku 2012 více také rýže a těstovin.

Průměrná spotřeba masa se meziročně snížila o 3,4 procenta na 74,8 kilogramu. Lidé jedli ve srovnání s rokem 2012 méně vepřového, hovězího i drůbežího masa. Ve spotřebě ryb statistici zaznamenali meziroční pokles o 7,5 procenta na 5,3 kilogramu.

Mléka loni každý Čech vypil průměrně 62,3 litru, o 5,6 procenta meziročně víc. Naopak spotřeba sýrů byla o pět procent nižší, a činila 12,7 kilogramu.

Jíme více rajčat a cibule

Spotřeba ovoce stoupla o tři procenta na 76,8 kilogramu. O pět procent vzrostla konzumace ovoce mírného pásma, jižního ovoce snědli Češi stejně jako v roce 2012. Zeleniny se snědlo v průměru okolo 83 kilogramů, meziročně o 6,5 procenta více. Na růstu se podílela především vyšší spotřeba rajčat, cibule, mrkve a melounů. Konzumace brambor se snížila o procento na 68 kilogramů.

Spotřeba alkoholických nápojů vyjádřená v hodnotě čistého lihu meziročně klesla o 1,5 procenta na 9,8 litru. Mírně se snížila spotřeba piva, vína i lihovin. Kuřáci snížili spotřebu cigaret o dvě procenta na 1904 kusy na hlavu.

Šetřilo se i na jídle

Podle odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) zveřejněného v loňské zprávě o stavu zemědělství klesla celková spotřeba potravin v Česku loni o 1,6 procenta. Hlavním důvodem bylo snížení kupní síly obyvatelstva. Lidé kupovali méně především potraviny živočišného původu, spotřeba rostlinných produktů stagnovala.

Za potraviny a nealkoholické nápoje Češi loni zaplatili v průměru 24 444 Kč na osobu, meziročně bezmála o tři procenta více. Více než čtvrtina výdajů za potravinářské zboží připadla na maso a masné výrobky.

Jídelníček obyvatel České republiky se od roku 1989 dosti výrazně změnil. Jedí méně masa, chleba či brambor, naopak více zeleniny, rýže, bílého pečiva, ale také sladkostí. Lidé tak jedí relativně zdravěji než dříve. Za obezitu, které přibývá především u dětí, může podle odborníků především nedostatek pohybu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám