Hlavní obsah

Škody kvůli ledovce narostly o desítky procent, tvrdí pojišťovny

– Praha

Pojišťovny mají v důsledku ledovky a námrazy nahlášeno o několik desítek procent více škod než v běžné dny. Většinou jde o menší 'plechové' škody na vozidlech. Škody na majetku a zdraví budou podle pojišťoven lidé hlásit až s odstupem několika dní.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ledovka v Praze 4

Článek

Česká pojišťovna zatím kvůli ledovce a námraze zaznamenala nárůst v počtu nahlašovaných škod o 30 procent. „Očekáváme, že nám klienti nahlásí asi 650 škod. Nejde o žádný problém,” řekla ČTK mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková.

Asistenční služba Kooperativy zaznamenala asi pětinový růst zásahů, nicméně na hlášení škod se to ještě neprojevilo, uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Předpokládá, že většinu škod v důsledku současné kalamity klienti budou hlásit až v závěru týdne. U zranění, jež klienti řeší z úrazového pojištění, očekává ještě větší zpoždění. Klienti většinou škodu hlásí až po skončeném léčení, tedy pohmoždění po 14 dnech, podvrtnutí po měsíci a zlomeniny až třeba po dvou měsících, dodal.

Klientům Generali námraza způsobila zatím desítky škod. Podle mluvčího pojišťovny Jiřího Cívky dominují především škody na motorových vozidlech.

„Převážně registrujeme 'plechové' škody menšího rozsahu. Upřesnění můžeme očekávat postupně v dalších dnech tak, jak budou naši klienti škody hlásit,” podotkl.

Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod patří podle Buriánkové nedobrzdění a nezvládnutí řízení. Převažují pomačkané plechy a nárazníky, relativně časté jsou také pády zmrzlých větví na automobily. Většinou jde o škody do 30 000 korun. „U pojištění majetku neevidujeme žádný nárůst nahlašovaných škod, v pojištění odpovědnosti dochází k nahlašování pojistných událostí obvykle s určitým zpožděním,” dodala.

Česká podnikatelská pojišťovna má jen z dneška přes 200 hlášených případů, což je o 15 procent více proti průměru. U škod na majetku má zatím hlášeny dvě desítky škod. „Ledovka však působila problémy nejen v dopravě, ale také v dodávkách elektrického proudu, kvůli tomu řada firem musela dočasně zastavit výrobu. Celkové škody lze nyní jen velmi těžko odhadnout, nemalou část budou představovat právě náhrady podnikům za přerušení provozu," podotkla mluvčí ČPP Renata Čapková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám