Hlavní obsah

Zeman: Blanenská ČKD by mohla získat v Tádžikistánu lukrativní zakázky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blansko

Přes pět set lidí si nenechalo ujít pondělní návštěvu prezidenta Miloše Zemana v Blansku. Při příchodu do blanenského kina většina návštěvníků tleskala, přibližně třicet odpůrců však Zemanovi vystavilo červenou kartu. Zeman v Blansku mimo jiné prohlásil, že společnost ČKD Blansko Holding, která vyrábí vodní elektrárny, by mohla získat zajímavé zakázky v Tádžikistánu.

Prezident Miloš Zeman na návštěvě BlanskaVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„Oni mají jednu velkou výhodu, a to je Pamír, z něhož jsou zásobováni vodou”, řekl prezident při setkání s občany. Zeman připomněl, že z Pamíru stékají řeky, na nichž lze budovat nové vodní elektrárny. Tádžikistán přitom využívá tyto toky k výrobě vodní energie z pouhých pěti procent a chce do tohoto odvětví v budoucnu investovat.

Zeman připomněl svoji nedávnou návštěvu Tádžikistánu a Kazachstánu i vedení ČKD Blansko Holding. Podnik je jednou z mála blanenských průmyslových firem, které po pádu komunismu přečkaly nástup tržní ekonomiky a neskončily v úpadku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prezident při prohlídce výrobních prostor tvrdil, že firma má nyní v Tádžikistánu připraveny dobré podmínky pro případné vyjednávání o zakázkách. Společnost zaměstnává 462 lidí. Její roční obrat se v posledních letech pohybuje okolo 600 miliónů korun. Letos očekává nárůst obratu zhruba na 650 miliónů.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Miloš Zeman při návštěvě Blanska. Vlevo je hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, vpravo starosta Blanska Ivo Polák.

Setkání se přesunulo do kina

Původně se setkání s občany mělo uskutečnit na náměstí, ovšem nepřízeň počasí, především stále padající a mrznoucí déšť, přinutila organizátory, aby akci přesunuli do místního kina.

Ke zjevné nelibosti podporovatelů prezidenta tam přišlo i několik Zemanových odpůrců s červenými kartami. Většina příchozích však patřila mezi Zemanovy příznivce. I když se několikrát objevily náznaky hádky, konfrontace se nakonec obešla bez vulgarizmů, urážek či incidentů.

Jako prvnímu z diskutujících dal prezident slovo právě jednomu ze svých odpůrců s červenou kartou. Tomu se snažil vysvětlit, jaké jsou jeho postoje například k rusko-ukrajinskému konfliktu a reagoval i na další výtky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám