Hlavní obsah

Začaly se prodávat dálniční známky na příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Od pondělí jsou v prodeji roční dálniční kupóny na příští rok. Cena poplatků za použití dálnic a rychlostních silnic pro osobní vozidla se proti letošnímu roku měnit nebude. Cena ročního kupónu zůstane na 1 500 korunách. Kupóny na kratší časová období budou k dispozici nejpozději začátkem ledna, uvedlo ministerstvo dopravy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Za měsíční kupón motoristé zaplatí 440 korun a za desetidenní 310 korun. Nový roční kupón platí od začátku prosince, dálniční známka na letošní rok platí ještě do konce ledna 2015.

Dálniční kupóny je možné získat na pobočkách České pošty a na řadě čerpacích stanic. Loni stát prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury za prodej dálničních známek utržil 4,3 miliardy korun. To je zhruba polovina částky, kterou stát za použití zpoplatněné sítě dálnic, rychlostních silnic a části silnic první třídy vybral od kamiónů a vozidel nad 3,5 tuny.

Za dálnice se v Česku prostřednictvím časových kupónů platí od roku 1995, elektronické mýtné pro kamiony bylo spuštěno v roce 2007. Ročních kupónů se letos podle ministerstva dopravy prodalo přes dva milióny kusů.

Poplatky za elektronické mýtné, které na dálnicích platí kamióny a autobusy, na rozdíl od dálničních známek v příštím roce vzrostou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám