Hlavní obsah

Rusko žádá Unii o zrušení sankcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Moskva vyzvala Evropskou unii ke zrušení sankcí, které na Rusko uvalila osmadvacítka kvůli krizi na Ukrajině. Uvedla to v sobotu agentura Interfax s odkazem náměstka ruského ministra zahraničí Alexeje Meškova. Pokud by k tomu Unie přistoupila, Meškov slibuje, že Rusko bude postupovat recipročně a přestane uplatňovat sankce zavedené proti západním zemím.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Logo ruského plynárenského gigantu Gazprom, v pozadí tzv. bílý dům v Moskvě, sídlo vlády Ruské federace.

Článek

Ruští představitelé tvrdí, že sankce, které Západ zdůvodňuje ruským podílem na nynější ukrajinské krizi, i odvetné ruské kroky způsobí ekonomikám na obou stranách škody ve výši desítek miliard eur.

"Jediné, co od našich evropských partnerů očekáváme, je to, že ustoupí od nesmyslné sankční spirály a vydají se cestou uvolnění sankcí a odstranění černých seznamů. To by nám umožnilo, abychom odložili naše vlastní (černé) seznamy," prohlásil Meškov.

Podle jeho slov Evropská unie své ztráty vyvolané sankcemi v letošním roce odhaduje zhruba na 40 miliard eur; příští rok by prý toto číslo mohlo vzrůst o dalších deset miliard. Meškov tvrdí, že odhady ruských škod zatím nemá k dispozici, "ale budou srovnatelné".

Ruský ministr financí Anton Siluanov tento týden řekl, že ztráty, které Rusku způsobují sankce spojené s ukrajinskou krizí, činí asi 30 miliard eur. [celá zpráva]

Navíc podle Siluanova vinou současného poklesu cen ropy vznikají Rusku další škody ve výši až 80 miliard eur.

Obchod klesá i o desítky procent

Meškov v rozhovoru s Interfaxem uvedl, že obchodní obrat mezi Ruskem a Evropskou unií za devět měsíců letošního roku klesl "podle různých hodnocení o dvě až tři procenta; v případě některých zemí to jsou desítky procent".

Evropská unie svými sankcemi chce podpořit snahu o změnu ruského přístupu k Ukrajině. Západ je přesvědčen, že Moskva má na ukrajinské krizi významný podíl, neboť mimo jiné vojensky podporuje proruské separatisty na východě Ukrajiny. Rusové podobná obvinění odmítají jako nepodložená.

Evropská unie mimo jiné omezila ruským bankám přístup na západní kapitálové trhy a také export některých citlivých technologií do Ruska. Moskva naopak kupříkladu zablokovala dovoz některých potravin ze zemí uplatňujících protiruské sankce.

Reklama

Související témata:

Související články

Seat přestane prodávat auta v Rusku

Španělská automobilka Seat začátkem příštího roku ukončí prodej na ruském trhu. Důvodem jsou zhoršující se hospodářské podmínky v Rusku. Informoval o tom...

Výběr článků

Načítám