Hlavní obsah

OPEC neomezí těžbu ropy, mohla by dál zlevnit

Aktualizováno

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) svou těžbu ani přes letošní prudký pokles cen omezovat nebude. Po čtvrtečním zasedání ropného kartelu ve Vídni to oznámil saúdskoarabský ministr ropného průmyslu Alí Nuajmí a potvrdili další delegáti. Ceny ropy ztratily od června třetinu hodnoty.

Foto: Henry Romero, Reuters

Na ilustračním snímku rafinerie ropy

Článek

Rozhodnutí se po zprávách z předběžných jednání už vesměs očekávalo. Ceny ropy prudce klesaly už před oznámením výsledku a po zprávě se jejich propad prohloubil. Cena ropy Brent po sdělení výsledku jednání ztrácela tři dolary a sestoupila na nové čtyřleté minimum pod 75 dolarů za barel.

Díky nízkým cenám ropy v Česku zlevňuje benzín a nafta. [celá zpráva]

Analytici již dříve uvedli, že pokud OPEC neomezí těžbu, mohly by ceny ropy klesnout až k 60 dolarům. [celá zpráva]

OPEC zachová svůj limit těžby ropy na současné úrovni 30 miliónů barelů denně, který ale skutečná produkce jeho členů výrazně překračuje. Proti omezení produkce se stavěla zejména Saúdská Arábie, která je nejvlivnějším členem kartelu a největším vývozcem ropy na světě.

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Saúdskoarabský ministr ropného průmyslu Alí Nuajmí

Za letošním poklesem cen ropy stojí zejména vysoká nabídka na trhu v důsledku rozmachu těžby z břidlicových ložisek v USA. Podle analytiků je cílem Saúdské Arábie a dalších zemí Perského zálivu zastavit prudký růst těžby ropy v USA tím, že ceny spadnou pod úroveň, kde se už těžba z břidlic nevyplatí. To by ukončilo současný přebytek nabídky na trhu a začalo táhnout ceny opět vzhůru.

Experti podle agentury AP odhadují, že těžba z břidlic přestává být ekonomická kolem 60 dolarů za barel. Zatímco ale bohaté arabské země mohou cenovou válku díky vysokým devizovým rezervám snadno vydržet, podstatně hůře na tom budou chudší členové OPEC jako je Alžírsko nebo Venezuela.

Značný vliv může mít i další propad cen podle analytiků zejména na Rusko, které členem kartelu OPEC není. Nízké ceny ropy poškozují ruskou ekonomiku víc než západní sankce. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Zlevnění benzínu brání pumpaři

Ceny ropy na světových trzích sice klesly od června už o více než 30 procent, ovšem motoristé u českých čerpacích stanic čekají na prudké zlevnění stále marně....

Benzín za týden zlevnil o 30 haléřů

Pohonné hmoty v České republice opět zlevnily. Průměrná cena nejprodávanějšího benzínu Natural 95 v týdnu klesla o 29 haléřů na 35,27 Kč/l. Nafta zlevnila na...

Výběr článků

Načítám