Hlavní obsah

Do Ruska nesmí běloruské maso, kvůli obcházení embarga

Rusko ve středu zavedlo omezení na dovoz masa z dalších osmi běloruských podniků. Pod zákaz spadá téměř veškerý dovoz běloruského masa do Ruska, přibližně 400 tisíc tun v hodnotě nejméně 300 miliónů dolarů (6,6 miliardy korun), uvedla agentura RIA Novosti.

Foto: Todd Korol, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Média spekulují, že Moskva trestá Minsk za reexport západních potravin, jejichž dovoz Rusko zakázalo v odvetě za západní sankce.

Moskva často čelí kritice, že zákazy dovozu používá jako zbraň ve sporech s dalšími státy, ať šlo v minulosti o sardinky z Pobaltí, moldavská vína, či gruzínskou minerálku.

Ruský úřad Rosselchoznadzor, pověřený veterinární a fytosanitární kontrolou nad zemědělskou a potravinářskou produkcí, tvrdí, že běloruské výrobky neodpovídají ruským normám a požadavkům kvůli výskytu škodlivých mikroorganismů a antibiotik.

„Běloruské laboratoře nenalezly to, co našla ruská strana,” odpověděl z Minsku mluvčí tamního ministerstva zemědělství. Bělorusko vyváží své masné výrobky do 56 zemí světa, a tak prý jistě nalezne odbytiště i pro produkci zakázanou ruskými úřady.

Běloruské firmy na embargu vydělávaly

Z Běloruska loni pocházela asi desetina ruského dovozu potravin, letos ale tento podíl nejspíše výrazně vzrostl kvůli tomu, že Rusko v odvetě za západní sankce v srpnu zakázalo dovoz západních potravin.

Příležitosti využili běloruští obchodníci, podle podnikatelského listu RBK například vývoz ryb ze suchozemského Běloruska do Ruska vzrostl o 98 procent. Běloruský premiér se tento měsíc nechal slyšet, že Minsk plánuje v příštím roce zvýšit vývoz běloruských potravin do Ruska o 13 procent oproti letošnímu roku. Podle RIA Novosti firmy v Bělorusku dokonce zvažovaly zakládání společných podniků s evropskými dodavateli, které by krmily Rusko. [celá zpráva]

Moskva také pohrozila omezením tranzitu potravin z Běloruska do Kazachstánu, protože potraviny prý cestou vesměs končí na ruském trhu. Už také, nehledě na společnou celní unii, zpřísnila pohraniční kontroly s vysvětlením, že právě přes Bělorusko proudí do země zakázané zboží.

Necelých deset procent exportu zemědělských produktů EU – především ovoce, zelenina, sýry a vepřové maso – míří do Ruska. Postižení exportéři se snaží embargo obejít tím, že nechají zboží projít přes země, na které se ruský zákaz nevztahuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám