Hlavní obsah

Farmářka Havránková po 20 letech podepsala výměnu pozemku pod D11

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Farmářka Ludmila Havránková podepsala se Státním pozemkovým úřadem dohodu o výměně posledního pozemku potřebného pro dostavbu dálnice do Hradce Králové. Řekla to mluvčí pozemkového úřadu Monika Machtová. Spory mezi farmářkou a státem o výkup pozemků pro dálnici D11 tak po 20 letech končí.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Úsek, který byl předmětem jednání.

Článek

Směna potřebného pozemku je součástí větší výměny. Stát podle pozemkového úřadu získá celkem 18 hektarů zemědělské půdy v okresech Znojmo, Liberec a Česká Lípa. Na oplátku vydá Havránkové 16,5 hektaru půdy v okolí Hradce Králové, kterou si farmářka od úřadu v současnosti pronajímá.

Druhou polovinu pozemku pod chystanou dálnicí donedávna vlastnila sestra Havránkové, Jaroslava Štrosová. Ta ale svoji část v červenci prodala hradecké radnici. Radnice nabídla Štrosové za polovinu z pozemku o výměře 0,27 hektaru 1,7 miliónu korun. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Farmářka má doplatit čtyři milióny

„Směnná smlouva s paní Havránkovou je pro stát výhodná hned v několika směrech. Nejenže otevřela cestu k úspěšnému dořešení situace kolem dostavby dálnice D11, ale současně jsme získali i o více než 1,5 hektaru větší výměru kvalitní zemědělské půdy a přínos do státní pokladny ve výši přibližně čtyři milióny korun,“ uvedla ředitelka Státního pozemkového úřadu Svatava Maradová. Tuto částku má úřadu vyplatit Havránková jako doplatek rozdílu ceny.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Farmářka Ludmila Havránková na snímku z listopadu 2011

Dostavba chybějícího 2,5 kilometru dlouhého úseku mezi Prahou a Hradcem Králové začala 22. července. Stavební práce by měly vyjít na 1,1 miliardy korun, dosud se ale kvůli nedořešeným výkupům a nedokončenému archeologickému výzkumu nemohly rozjet naplno. Při průzkumu, který by měl skončit napřesrok v květnu, už archeologové objevili pohřebiště z mladší doby bronzové a nálezy z období raného středověku.

Dálnice D11 se staví od roku 1978. Podle plánů by od Hradce Králové měla D11 pokračovat dál k Jaroměři a poté k polským hranicím jako rychlostní silnice R11.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám