Hlavní obsah

Největší ruské bance Sberbank klesl kvůli sankcím zisk téměř o čtvrtinu

Čistý zisk největší ruské banky Sberbank, která se stala jedním z terčů západních sankcí, se ve třetím čtvrtletí meziročně propadl o 24 procent na 70,9 miliardy rublů (34 miliard korun). Oznámila to ve středu banka, jež působí rovněž v České republice.

Foto: Profimedia.cz

Pobočka Sberbank v Praze

Článek

Za poklesem zisku stála vyšší tvorba rezerv, která souvisí se zpomalením ruské ekonomiky a ukrajinskou krizí. Zisk však mírně překonal očekávání analytiků, kteří jej podle agentury Reuters odhadovali na 69,6 miliardy rublů.

Sberbank se stejně jako několik dalších ruských státních bank stala terčem sankcí, které na Moskvu kvůli jejímu postupu vůči Ukrajině uvalily západní země. Sankce omezují přístup bank na mezinárodní kapitálové trhy a zvyšují jejich náklady na financování. Sberbank v říjnu napadla sankce u Soudního dvora Evropské unie.

"Současná situace na Ukrajině a její pokračující nepříznivý vývoj mohou negativně ovlivnit naše finanční výsledky," uvedla ve středu banka. "V tomto okamžiku je obtížné vyhodnotit dopady této situace," dodala.

Potíže mají i další banky

Sberbank působí na českém trhu pod názvem Sberbank CZ. Majoritním vlastníkem české divize je Sberbank Europe. Ta je společně se svými dceřinými společnostmi v zemích Evropské unie ze sankcí vyjmuta.

Druhá největší ruská banka VTB již minulý týden oznámila, že její čistý zisk se ve třetím čtvrtletí meziročně propadl o 98 procent na pouhých 0,4 miliardy rublů. VTB požádala stát o finanční podporu ve výši 250 miliard rublů (téměř 120 miliard korun).

Ruská vláda jedná také o poskytnutí finanční pomoci až 100 miliard rublů (49,5 miliardy korun) pro státem ovládaný finanční ústav Gazprombank.

Reklama

Související témata:

Související články

Doživotně vládnout nechci, prohlásil Putin

Ruský prezident Vladimir Putin nehodlá být doživotním prezidentem. Šéf Kremlu to prohlásil v rozhovoru pro státní agenturu TASS. Po uplynutí nynějšího mandátu...

Výběr článků

Načítám