Hlavní obsah

Německá ekonomika se jen těsně vyhnula recesi

Berlín

Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí stoupla díky silné soukromé spotřebě o 0,1 procenta a těsně se tak vyhnula recesi. Oznámil to v úterý spolkový statistický úřad.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ve druhém kvartále hrubý domácí produkt (HDP) největší evropské ekonomiky v mezičtvrtletním srovnání stejným tempem klesl. Na německé ekonomice je závislá mimo jiné i řada českých firem.

Oživení německé ekonomiky táhla soukromá spotřeba, která se proti předešlému čtvrtletí zvýšila o 0,7 procenta a zaznamenala nejsilnější nárůst za tři roky. Růst podpořil i vývoz, který stoupl o něco rychleji než dovoz a k celkovému růstu ekonomiky přidal 0,2 procentního bodu. Silnou brzdou ale byl propad investic - ten v letním čtvrtletí odebral z růstu HDP 0,7 procentního bodu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V meziročním srovnání stoupla německá ekonomika ve třetím čtvrtletí o 1,2 procenta. Zrychlila tak tempo růstu z jednoprocentní úrovně ve druhém čtvrtletí.

Německá vláda minulý měsíc výrazně snížila odhad růstu domácí ekonomiky na letošní a příští rok. Letos má HDP podle nové prognózy stoupnout o 1,2 procenta namísto původně očekávaných 1,8 procenta a příští rok růst podle vlády pouze nepatrně zrychlí. Své výhledy pro růst ekonomiky zhoršily i přední německé ekonomické instituty a Mezinárodní měnový fond.

Reklama

Výběr článků

Načítám