Hlavní obsah

Česká pošta chce většinu poboček převést během pár let na franšízy

Česká pošta hodlá v příštím roce převést 200 poboček na franšízy. Během několika let by měly partnerské pošty v síti čítající více než 3200 míst převládnout. Řekl to generální ředitel pošty Martin Elkán.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

V současnosti je tzv. partnerských pošt nebo výdejních míst 140.

"Podmínky pro zájemce o provozování franšíz jsme proti dosavadnímu stavu výrazně zatraktivnili. Věřím, že to potenciální partneři přijmou," uvedl Elkán. Nový model by měl odstartovat v průběhu příštího roku.

Česko je jednou z posledních zemí, kde se partnerský model nerozšířil. Například ve Velké Británii patří z 13 500 pošt Britské poště jen 300 a v Rakousku třetina. Německá pošta má 100 procent franšíz.

Český telekomunikační úřad stanovil, že pošta by měla pro zajištění obslužnosti Česka provozovat minimálně 2100 poboček. Ministr vnitra Milan Chovanec, pod kterého pošta spadá, ale několikrát uvedl, že chce zachovat nynější síť 3200 pošt.

Zisk o sto miliónů slabší

Vedle partnerských poboček pošta zvažuje partnerství i v dalších oblastech, například v doručování léků. "Ta myšlenka je správná a my hledáme optimální cestu jak a také s kým službu nabízet," podotkl Elkán. Do konce roku by se také mělo rozhodnout o budoucnosti monitorování cen pohonných hmot poštovními doručovateli.

Hospodaření České pošty podle jejího ředitele letos skončí v zisku kolem 200 miliónů korun, což je o 100 miliónů méně než loni. Důvodem jsou hlavně klesající výnosy z doručování listovních zásilek. Ty se snižují asi o 700 miliónů korun ročně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám