Hlavní obsah

Stát vypsal na veřejných zakázkách o 79 miliard víc než loni

Novinky, tov

Objem finančních prostředků, které stát plánuje investovat do veřejných zakázek, vzrostl za prvních deset měsíců oproti minulému roku o 79 miliard korun. V porovnání s říjnovým obdobím loňského roku vzrostl počet výběrových řízení o pětinu a jejich objem o jednu sedminu. Vyplývá to z nejnovější analýzy zpracované analytickou společností CEEC Research.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Firma společně s Komorou administrátorů veřejných zakázek a společností NESS analyzovala data zveřejněná na konci října ve Věstníku veřejných zakázek.

„Výběrových řízení přibylo o více než pětinu (o 20,2 procenta) na 7 612 a objemy stouply až na 273,4 miliardy. Ve Věstníku veřejných zakázek se tak v průběhu ledna až října objevila výběrová řízení o 79 miliard korun objemově větší než před rokem,” uvedly společnosti v tiskové zprávě.

Soutěže za více peněz vypsaly státní instituce naposledy v prvních deseti měsících roku 2011 (294,1 miliardy).

Pomáhá to stavebnictví

V samotném říjnu se ve Věstníku veřejných zakázek se v desátém měsíci letošního roku objevilo 727 zakázek za téměř pětadvacet miliard korun (24,3 miliardy). V objemu plánovaných finančních prostředků se jedná o čtvrtý nejobjemnější měsíc letošního roku.

„Tyto veřejné zakázky jsou jedním z hlavních důvodů oživení českého stavebnictví po předchozí pětileté krizi. Potvrzuje to zejména výrazný růst (o 9,4 procenta) výstavby v oblasti inženýrského stavitelství v prvních třech čtvrtletích tohoto roku. Tento segment je financován především z veřejných zdrojů. Naopak pozemní stavitelství financované častěji z privátních zdrojů roste jen nepatrně (o 1,6 procenta) a na výraznější impulsy stále čeká,“ řekl ředitel CEEC Research Jiří Vacek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám