Hlavní obsah

Francouzská Areva má potíže, akcie spadly téměř o čtvrtinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena akcií francouzské jaderné skupiny Areva se ve středu propadla o 23 procent kvůli obavám, že nepříznivé podmínky v odvětví přinutí firmu k rozsáhlejší restrukturalizaci aktivit. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo jaderné společnosti Areva v Paříži

Článek

Pokles akcií začal poté, co se Areva vzdala finančních cílů pro příští dva roky. Firma tento krok zdůvodnila průtahy kolem jaderného projektu ve Finsku, pomalým obnovováním provozu jaderných reaktorů v Japonsku a přetrvávající nepříznivou situací na trhu.

Nový finanční výhled pro období 2015 až 2017 hodlá Areva představit před zveřejněním hospodářských výsledků za letošní rok.

Někteří analytici varují, že na cestě mohou být i další špatné zprávy, protože nové vedení podniku by mohlo přikročit k dalším odpisům hodnoty aktiv.

"Je více než pravděpodobné, že ztráta za rok 2014 bude větší než ztráta 694 miliónů eur (přes 19 miliard korun) v prvním pololetí," uvedli analytici ze společnosti Natixis.

Areva se ucházela o zakázku na dostavbu české jaderné elektrárny Temelín, společnost ČEZ ji však předloni z tendru vyřadila s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce. Areva se proti tomuto kroku odvolala, své odvolání však letos v dubnu stáhla poté, co ČEZ tendr zrušil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám