Hlavní obsah

Sedm největších amerických firem dalo svým ředitelům víc, než zaplatilo na daních

Svému generálnímu řediteli vyplatilo vloni sedm z 30 největších amerických korporací více peněz, než kolik firmy zaplatily na dani z příjmu. Vyplývá to ze studie Institutu pro politické studie a Centra pro efektivní vládu. Mezi tyto společnosti patřily Boeing, Ford Motor, Chevron, Citigroup, Verizon Communications, JPMorgan Chase & Co. a General Motors.

Foto: Boeing

Mezi uvedenými sedmi firmami je výrobce letadel Boeing

Článek

Studie, která přichází v době, kdy se ve Washingtonu hovoří o reformě firemních daní, upozorňuje, že to nejsou žádné chudé společnosti. Těchto sedm firem loni vykázalo v USA dohromady zisk před zdaněním ve výši přes 74 miliard USD (1,6 biliónu korun).

Na daních přitom získaly zpět 1,9 miliardy USD (41,8 miliardy korun). To znamená, že jejich skutečná daňová sazba činila mínus 2,5 procenta.

V průměru 384 miliónů korun ročně

Každá ze společností vyplatila svému řediteli loni v průměru 17,3 miliónu USD (384 miliónů korun). Boeing a Ford Motor dokonce více než 23 miliónů USD (506 miliónů korun).

Zpráva si také všímá stovky nejlépe placených generálních ředitelů firem. Zjistila, že ze stovky těchto šéfů jich 29 získalo vyšší mzdu, než kolik jejich firma zaplatila na daních. Firmy navíc provozují 237 dceřiných společností v daňových rájích.

Dohromady těchto 29 ředitelů vydělalo téměř bilión dolarů, tedy v průměru zhruba 32 miliónů USD (704 miliónů korun) na jednoho. Jejich firmy měly loni zisk před zdaněním v USA 24 miliónů USD (528 miliónů korun), jejich skutečná daňová sazba však činila téměř minus jedno procento, protože dostaly zpět na daních 238 miliónů USD (5,2 miliardy korun).

Hodně platí i ztrátové firmy

Z těchto 29 firem jich loni hospodařilo v USA se ztrátou dvanáct. Svému řediteli přitom ztrátové firmy vyplatily v průměru 36,6 miliónu USD (805,2 miliónu korun). To byl více než trojnásobek národního průměru platu ředitele velké firmy, který činil 11,7 miliónu USD (257,4 miliónu).

Firmy se však brání, že v USA daně platí. Některé upozorňují, že platí také daně ze mzdy, z realit, majetkové a další daně. Daně platí také v dalších zemích.

Boeing agentuře Reuters řekl, že jeho loňské daně snížily náklady na vývoj a výrobu nového letounu a daně mu s dodávkami nového letadla opět porostou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám