Hlavní obsah

SunEdison chystá obří akvizici, do obnovitelných zdrojů investuje 53 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký výrobce a provozovatel solárních elektráren SunEdison vstupuje na trh s větrnou energií. Firma uvedla, že spolu se svou divizí TerraForm Power koupí za 2,4 miliardy USD (53,2 miliardy korun) výrobce a provozovatele větrných elektráren First Wind.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Po spojení by nová firma měla být největším stavitelem elektráren z obnovitelných zdrojů energie na světě.

Dohoda by měla být dokončena v prvním čtvrtletí. SunEdison a TerraForm zaplatí za převzetí okamžitě 1,9 miliardy USD a dalších 510 miliónů USD po dokončení určitých projektů First Wind.

First Wind má elektrárny na severovýchodě a západě USA a na Havaji. Instalovaná kapacita elektráren firmy činí 1300 megawattů, což odpovídá roční spotřebě zhruba 425 tisíc domácností.

SunEdison díky převzetí zvýšil odhad instalované kapacity na příští rok na 2,1 až 2,3 gigawattu z dosavadních 1,6 až 1,8 gigawattu. Jeden gigawatt odpovídá spotřebě asi 750 000 domácností, podotýká agentura AP.

TerraForm je divizí SunEdison, která vlastní a provozuje solární elektrárny. Od července se s akciemi firmy obchoduje na burze.

Reklama

Související články

ČEZ klesl zisk o 38 procent, i kvůli počasí

Čistý zisk energetické společnosti ČEZ za tři čtvrtletí letošního roku meziročně klesl o 38 procent na 19,6 miliardy korun. Tržby se meziročně snížily o devět...

Výběr článků

Načítám