Hlavní obsah

České IT firmy prorážejí i ve světě

Právo, Jakub Svoboda

Česko je Mekkou programátorských mozků a tuzemské IT firmy v mnoha oblastech zdatně konkurují velkým nadnárodním společnostem. Prosadit se v cizině přitom nebývá vůbec snadné. Každý trh má svá specifika a důvěru zákazníků si nelze získat přes noc.

Foto: Novinky

Antivirus Avast

Článek

Obdobou kalifornského Silicon Valley je v Česku díky dobrým školám, dlouholeté tradici a celkovému zázemí vcelku jednoznačně Brno.

Jednou z nejúspěšnějších českých firem je antivirová společnost Avast Software, která před škodlivými kódy chrání na čtvrt miliardy počítačů a mobilních zařízení po celém světě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Avast se hned od počátku svého působení soustředil především na vysokou kvalitu a inovace. Už od začátku jsme též naše produkty nabízeli v přeložených verzích, a tak se nám podařilo dostat se do mnoha zemí ještě v raném stadiu internetu. Uživatelé z ČR dnes tvoří jen zhruba jedno procento našich zákazníků,“ vysvětlil provozní ředitel společnosti Avast Software Ondřej Vlček.

Firma neustále expanduje, letos v létě Avast koupil předního tuzemského vývojáře mobilních aplikací Inmite.

Přes software brněnské firmy protečou miliardy

Díky flexibilitě a nabytým zkušenostem se už na několika trzích prosadila i jiná brněnská firma Sonet. Firma o čtyřiceti zaměstnancích si dokázala získat důvěru významných hráčů v oblasti bankovnictví a plateb.

Přes její software tak ročně protečou miliardy korun. Nyní se rozšiřuje i do Maďarska, současně ale bdí třeba i nad pěti tisíci platebními terminály na exotickém ostrově Mauricius v Indickém oceánu. „Svůj úspěch budujeme krok po kroku. Pro každý trh si vybíráme spolupracovníky, kteří znají místní specifika,“ uvedla Lenka Bukalová ze Sonetu.

Úspěšnou firmou na globální úrovni je i další IT tygr z jihomoravské metropole, společnost Safetica. Software, který chrání firmy před únikem citlivých firemních dat, prodává do padesátky zemí.

„Internetový svět je globální a dostat se do něj právě s technologickými řešeními není sice úplně snadné, ale rozhodně zde nejsou velmi těžko překonatelné bariéry známé z klasických průmyslů. A právě to, že český trh je poměrně malý, české softwarové firmy silně motivuje myslet na trhy další,“ konstatoval ředitel Safetiky Jakub Mahdal.

Ve firmě mluví dvaceti jazyky

Celosvětově známou firmou původem z Česka je i antivirová společnost AVG Technologies. Původně se jmenovala Grisoft. Firma má nyní sídlo v Nizozemsku a provozuje pobočky v jedenácti zemích včetně ČR. Od roku 2012 se její akcie obchodují na burze v New Yorku.

AVG má nyní téměř 200 miliónů uživatelů po celém světě. Na začátku září oznámila, že za 220 miliónů dolarů, tedy asi 4,6 miliardy Kč, kupuje americkou společnost Location Labs, která se zabývá mobilní bezpečností.

K zahraničnímu obchodu firmy potřebují jazykovou vybavenost. V kancelářích české firmy Webnode se proto mluví více než dvaceti světovými jazyky, od korejštiny přes švédštinu až po turečtinu.

Službu, která umožňuje webové stránky prostě naklikat, aniž by uživatel musel umět programovat, spustil v Brně v roce 2008 Vít Vrba.

„Dnes má Webnode na 15 miliónů uživatelů po celém světě. Nejvíce boduje v samotném Česku a také v Brazílii. Rozhraní máme přeložené do jednadvaceti světových jazyků a chceme dále expandovat,“ avizoval Petr Bláha z Webnodu. Firma teď cílí na Spojené státy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám