Hlavní obsah

EU: Daňová dohoda Starbucks s Nizozemskem může být nezákonná

Daňové dohody mezi největším světovým kavárenským řetězcem Starbucks a nizozemskými úřady mohou představovat formu nezákonné státní pomoci. V pátek to podle agentury Reuters uvedl antimonopolní úřad EU. Podle něj Amsterodam umožňuje Starbucksu platit daň z příjmu z nižšího základu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Otevření první pobočky Starbucks Coffee v ČR

Článek

Nizozemsko se proti tvrzení Bruselu ohradilo. Daňová ujednání Amsterodamu s americkou firmou prý splňují mezinárodní standardy a státní pomocí nejsou.

Případ se týká společnosti Starbucks Manufacturing EMEA. Evropská komise ji začala hloubkově vyšetřovat před pěti měsíci. V pátek Brusel sdělil, že dohody se Starbucks Manufacturing podle jeho předběžného názoru představují státní pomoc a mají pochybnosti o „kompatibilitě" takové pomoci s vnitřním trhem.

Komise vyšetřuje obdobné dohody s americkou společností Apple, s italskou automobilkou Fiat a s americkým internetovým prodejcem Amazon. Regulátoři mají v hledáčku kromě Nizozemska i Lucembursko, Irsko, Maltu, Belgii, Kypr a Gibraltar.

Nový šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker přitom čelí nařčení, že ještě ve funkci lucemburského premiéra a ministra financí podporoval daňové úniky. Sdružení investigativních novinářů nedávno zveřejnilo, že si přes Lucembursko snižuje daně přes tři sta nadnárodních firem. [celá zpráva]

Juncker nařčení popřel a tvrdí, že daňové dohody, které jeho země uzavírala s nadnárodními společnostmi, byly v souladu s právem.

Zástupci za socialisty, zelené a liberály v Evropském parlamentu požadují po Junckerovi, který vedl lucemburskou vládu 19 let, vysvětlení na plénu. Jak upozornil server EUobserver, liberálové dokonce požadují ustavení vyšetřovací komise. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám